Aktiv1

Aktiv1

Явор Витанов представя България в пейзажи във Фестивалния център във Варна

център и галерия "Актив арт".

Във фоайето на ФКЦ представя уникалните си пейзажи майсторът на четката Явор Витанов. Той е загребал с пълни шепи от красотата на българските села и удивителната игра на природата в различни кътчета в страната.

Освен зеленината, червените покриви на родопските къщи, заснежените планини, Явор Витанов – като напълно натурализиран варненец, е спрял погледа си и върху морските пейзажи и скалистите брегове по Северното Черноморие. Като съвсем различен, но и добре вписващ се акцент в изложбата, озаглавена "Наследство", художникът ни поднася картината си "Еуфория". В нея той е заложил натрупаното богатство от цветове и пост импресионистичния си подход в изкуството – майсторството в полагането на боите по начин, който превръща платното във феерия от светлини и сенки.

"Хоризонти" е името на експозицията в галерия "Актив арт". Галеристката Доротея Павлова е поканила деветима автори, всеки от тях е вперил поглед в морето през своята призма. Живописците Боян Янев, Красен Бербенков, Явор Витанов, Ирена Димитрова, Йордан Пасков, Мария Казакова, Надежда Антова, Васил Пенчев, Свилен Георгиев са черпали вдъхновение по време на пленери от красотите на брега край Бала, от удивителния залив Болата, на Яйлата, Камен бряг и Тюленово.

Боян Янев е използвал соларния символ на коня, духа на белите и червените скали, вплетени в естествения студен или топъл колорит на камъка. Красен Бербенков залага на монументалното при интерпретацията на природата. Васил Пенчев търси внушенията си, като акцентира върху формите, а Мария Казакова влага органика, пространственост и светлина в платната си.

Свилен Георгиев рисува морето в духа на пуантилизма – с наслагване на миниатюрни точки върху платното. Йордан Пасков пък залага на конкретното в композициите си, пейзажът не е самотен, защото някъде там художникът е оставил едно водно колело, като спомен от лятото.

"За втора поредна година поканих тези автори за пленерна изложба. Миналата година тя бе в кв.Аспарухово, а темата бе "Голо море". Сега нарекохме експозицията "Хоризонти – 1/2 море, 1/2 небе", сподели галеристката Доротея Павлова. Любопитното е, че под едно небе хоризонтите са потърсили две поколения художници – учители и техните ученици. 

Днес+