Uchenici

Uchenici

За 65% от варненските първолаци има условие за целодневно обучение

на пресконференция днес заместник-кметът по образованието Коста Базитов. Той подчерта, че децата посещават следучилищна занимания само по желание на родителите и ако базата на съответното училище позволява. Варна е сред трите големи градове, където има гратисен период за въвеждане на целодневното обучение в първи клас. По данни на Базитов много по-малък е процентът на второкласниците, за които е осигурена занималня. 

2750 деца ще тръгнат на 15 септември за пръв път на училище. Те ще се обучават в 145 паралелки във училищата в града. На този етап държавата не осигурява втори комплект учебници за учениците до 7-ми клас, за да не носят тежки чанти, каза още Базитов. По негови данни, при желание и заплащане от страна на родителите, дублиращ комплект може да бъде осигурен. 

1,2 млн. лв. са средствата изразходвани за ремонти на училищните сгради във Варна. С парите е поставена нова хидроизолация, подменени са дограмите, ремонтирани са игрища и физкултурни салони. Само в едно училище тази година ще бъде осигурена нова лифт платформа за деца с двигателни проблеми. 

В 41 школа в морския град има осигурено видеонаблюдение. Предстои в началото на учебната година да бъде изградена система, чрез която камерите да се свържат с залата за видеонаблюдение, разположена в сградата на община Варна. В шестте училища без камери, средства за закупуването им ще бъдат заложени евентуално в бюджета за следващата година.

Днес+