Мануел Манев – зам.-окръжен прокурор на Бургас, наблюдаващият случая прокурор Мирослав Илиев и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР - Бургас изнесха подробности по случая. Снимка Окръжна прокуратура

Мануел Манев – зам.-окръжен прокурор на Бургас, наблюдаващият случая прокурор Мирослав Илиев и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР - Бургас изнесха подробности по случая. Снимка Окръжна прокуратура

Окръжна прокуратура - Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 7 лица – граждани на Нигерия и Гана. Те са обвинени за това, че са били част организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотични вещества. Подробности за разследването представиха пред медиите днес прокурор Мануел Манев – зам.-окръжен прокурор на Бургас, наблюдаващият случая прокурор Мирослав Илиев и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР - Бургас.

Те съобщиха, че в организираната престъпна група са участвали общо осем чужди граждани. Седем от тях за задържани в събота в Слънчев бряг, а едно лице е обявено за издирване. Групата е действала в условията на висока конспиративност. Участниците в нея са наблюдавани през последните два месеца. Обвиняемите са действали в ясно изразена йерархична структура, а всеки от тях е имал определена роля в групата. В групата е имало и човек, който е трябвало да обикаля с велосипед и да следи има ли полицейски служители в близост до местата на сделките. Разпространявани са основно три вида наркотици, съхранявани в специални тайници – заровени в пясъка, скрити в храстите, както и до малки търговски обекти, разположени на централната алея в Слънчев бряг, като мястото се променяло всеки ден, а зареждането ставало в различни часове. Клиентите били подбирани много внимателно, основната част от тях са чужденци. Цената се определяла и от степента на алкохолно опиянение на клиентите. Най-често половин доза кокаин е струвала между 120 и 160 лева, а цигара марихуана – между 30 и 50 лева.

По време на разследването са открити 140 таблетки екстази, над 100 джъмпера с марихуана, над 50 джъмпера с кокаин и сума в различни валути в общ размер на около 20 000 лева.

Участниците в групата са със статут на постоянно пребиваващи в България. Адресните им регистрации са на различни места в страната, но е установено, че са наемали квартири в Слънчев бряг.

Участниците в брифинга подчертаха отличното взаимодействие между Окръжна прокуратура - Бургас и Областната дирекция на полицията в града, което е довело до установяване и задържане на обвиняемите.