Законът за местното самоуправление остави Несебър с 3 зам.-кмета на - Виктор Борисов - зам.-кмет по правно обслужване и общинска собственост, Иван Гургов - бюджет и финанси и Лазар Япанджиев - търговия и туризъм.

В началото на мандата кметът на общината имаше 7 заместници и това беше рекорд за страната. По-късно те бяха редуцирани до 6,което пак бе таксувано като национален рекорд. С промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, обнародвани в бр.9/28.01.2011 на "Държавен вестник", законодателят е решил да прекрати практиката за неограничен брой заместник-кметове в една община, като се въвеждат критерий за техният брой.

Община Несебър попада в графата с население от 10 000 до 100 000 души,за която се допускат до трима заместници на кмета. Възползвайки се от изискванията на промените, произтичащи от ЗМСМА, кметът на община Несебър Николай Димитров е депозирал пред местния парламент искане за утвърждаване на нова структура. Той предлага да се редуцира броя на кметовете, като броят им обаче остане максималния, допустим от закона.

Останалите ресори: по “Управление на проекти по еврофондове" (Георги Манолов), "Образование, култура и международно сътрудничество" (Ели Кирилова), "Здравеопазване, социални дейности" (Красимира Тодорова) се трансформират в дирекции, като се запазва и досегашната "Устройство на територията, капитално строителство и контрол върху строителство" (Клара Каравасилева), както и щата секретар - изпълнявана от Стойко Стоянов.

От докладната на кмета е видно, че в новата структура на общинската администрация липсва ресора на досегашния зам.-кмет Янаки Стоянов, отговарящ за "Общински ред, спорт и младежки дейности". Неговата длъжност я няма и като трансформиран.

Така или иначе, заради промените в закона Община Несебър губи първенството по броя на зам.-кметовете, но излиза преди всички по брой на дирекциите, чиито брой заедно с трансформираните ресори става 7.

Остава да се види как ще гласуват общинските съветници на предстоящото си заседание на 1 март. За тях е сигурно, че и в следващия мандат броят им остава същият - 21.

Максим Момчилов