Vino

Vino

Зарязват днес в станцията по лозарство

на Опитната станция по лозарство и винарство във Варна. В празничната програма, която ще започне в 11.00 часа, ще вземат участие фолклорни състави от народно читалище "П. Р. Славейков", квартал "Владислав Варненчик".

На събитието са поканени областният управител на Варненска област Иван Великов, кметът на район "Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов, ръководители на организации и институции от сферата  лозарството и земеделието.

Опитна станция по лозарство и винарство (ОСЛВ) – Варна извършва научни изследвания и научно обслужване по лозарство и винарство. Началото на научната дейност се поставя на 1-ви май1953 г. със създаването на Опитна станция по лозарство и винарство, която в своето историческо развитие има много структурни промени. През 1962 г. прераства в Комплексна опитна станция с отдели по лозарство, винарство, овощарство и зеленчукопроизводство. Известно време функционира като Регионален център за научно-приложно обслужване. РЦНПО - Варна извършва научно-изследователска работа по лозарство и винарство. Началото и започва в края на 1962 г. През 1962 -1963 г. е построена винарската изба с капацитет 150 000 кг грозде - първото по рода си избено съоръжение от тунелен подземен тип с постоянна естествена температура 12-14 градуса.

ОСЛВ - Варна разполага с химична лаборатория в която са се извършвали физико-химичните анализи по лозарство и винарство.

Лозовите насаждения са над 250 дка, от които 60 дка с десертни сортове и хибриди грозде и над 190 дка с винени сортове. В резултат на проведената научно-изследователска работа в ОСЛВ - Варна е установено, че почвено-климатичните условия на Варненски район са подходящи за отглеждане на белите винени сортове.