DSC_4478

DSC_4478

Жена плаща на EVN 968 лв., краде ток от себе си

19.04-27.06.2012 г. тя е получила фактура на стойност 968 лева. След като подава жалба, на следващия месец пристига фактура за 332 лева. "Според старите и новите показания, консумацията на ток е 0 kwh, а излиза, че са изхарчени 5 322 kWh енергия. Как става това, след като в помещението никой не влиза и не се ползва за нищо?", недоумява Росица Хаджиилиева. Жената е подала няколко жалби, на които получава формални отговори. В сградата има още един електромер, който отчита домашното потребление на ток. По думите на омбудсмана Таньо Атанасов двата електромера са свързани с мост. "Излиза, че жената краде от себе си", заяви Таньо Атанасов.

"По случая е образувано досъдебно производство от страна на EVN срещу неизвестен извършител", каза още бургазлийката. Тя обаче не получи реални отговори на въпросите и от представителите на EVN, които днес дадоха брифинг.

В помещението, чийто електромер е отчел 5 322 kWh изразходвана енергия, има две крушки и един контакт. Преди да бъде освободено преди повече от две години, там е имало детска млечна кухня. За времето, през което не е ползвано Росица Хаджиилиева получава фактури за около 10 лева на месец, докато не идва сметка за 968 лева за нещо, което не е ползвала. "Оправдават се с член 54, ал. 2, но никой не ми казва какъв е коефициентът на базата, на който ми изчисляват базовия ток, който постоянно плащам на месец", каза още жената.

Снимка Лина Главинова