Pechalba

Pechalba

Животновъд декларира 4,1 млн. лв. печалба

дружеството е отглеждане и търговия с животни. Други 16 дружества от СДО са обявили печалби за изминалата година от над 1 милион лева. Регистрираните юридически лица в дирекция СДО при НАП Варна са 768, като всяко едно от тях отговаря на поне два от критериите - да има оборот над 4 милиона лева, над 40 служители, да имат внесени над 400 000 лева данъци и осигуровки и над 400 000 лв. възстановен ДДС. До настоящия момент 198 от тях са декларирали печалбата си за изминалата година пред НАП, като 83% от тях са се възползвали от възможността да подадат годишните си декларации по електронен път. 
От НАП Варна напомнят, че крайният срок за подаването на годишните декларации от юридическите лица изтича на 2 април 2012 година. До тази дата формулярите трябва да бъдат подадени в НАП, а дължимият данък да бъде платен. Всички фирми, които изпратят формуляра по Интернет, подписан с електронен подпис, получават отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.
Заедно с годишните декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността. Дружествата могат да избират къде да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са или по електронен път в Националния статистически институт (НСИ), задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.
Декларация се подава и от дружествата, които не са осъществявали дейност през 2011 година, но те подават специална декларация – образец 1010а и не са задължени да подават годишен отчет за дейността. Декларацията се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите издават входящ номер. 
Повече информация за декларирането и плащането на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон            0700 18 700      .

Днес+