ZlatnaRibka1

ZlatnaRibka1

"Златна рибка" посреща обновена 140 деца

Димитър Николов, заместникът му Йорданка Ананиева и директорът на детското заведение Катя Чиликова.

Това е втората градина, ремонтирана със средства, осигурени от Община Бургас по фонд "Енергийна ефективност". Броени дни преди това бе открита обновената ЦДГ "Чайка" в комплекс "Меден рудник".

Приказката за "Рибарят и златната рибка" и детски песни бяха част от празничната програма, с която децата от детската градина поздравиха своите гости.ZlatnaRibka

"Щастлив съм, че след 54 години от създаването си, ЦДГ "Златна рибка" придоби изцяло нов облик и условия, в които децата да се чувстват по-комфортно", заяви кметът Николов по време на тържеството. "Положихме много усилия по укрепване на самата сграда, саниране на основните помещения, където се обучават децата и реконструране на кухненския блок. Много настоявах, градината да има собствен двор, който вече е затворен с ограда. Дворът ще се заключва и ще има видеонаблюдение. Догодина в двора ще обособим и един прекрасен детски кът, за да могат децата да се чувстват уютно и играят на воля", допълни Николов.

Сградата е преобразувана в детска градина през далечната 1957 година и оттогава не е ремонтирана. Понастоящем в нея се отглеждат и възпитават 140 деца в 4 градински групи, на възраст от 3 до 7 години.

215 000 лева е общата стойност на строително-ремонтните и обновителни дейности. Част от средствата – 55 000 лева, са осигурени от Община Бургас по линия на фонд "Енергийна ефективност", останалите около 140 000 лева са от общинския бюджет.

Фасадата на сградата – стени и покрив, е цялостно хидро и топлоизолирана, дограмата е подменена с нова, старите акумулиращи печки са подменени с нови климатици. Така сградата ще осигури екологично чиста и евтина енергия, без щети за околната среда и значително по-ниски разходи за отопление през зимата.

Ново обзавеждане и ремонт претърпяха още помещенията за игра и почивка на децата – занимални, спални, санитарни възли и кухненски блок. За първи път детската градина се сдоби със собствен двор за игра.

Така "Златна рибка" е напълно готова да посрещне новата учебна година с изцяло обновен вид, предлагайки по-голям комфорт и по-добра среда за отглеждане и развитие на малчуганите.

Освен ЦДГ "Чайка" и "Златна рибка", в проекта за саниране са включени още 7 детски градини и 1 училище.

Заедно с грижата за старите, през последните 3 години в Бургас са построени 4 нови детски градини, с което общият им брой стана 34. Съвсем скоро предстои да започне изграждането на още една нова градина в най-многолюдния бургаски жилищен комплекс "Меден рудник", а до края на годината друга – в квартал "Банево".