DSC09034

DSC09034

100 грамоти за жени, родили по естествен път избрали да родят нормално, ще бъдат връчвани грамоти в знак на благодарност и уважение за проявеното съдействия. Те ще бъдат връчвани след символични номинации от лекарските екипи. Целта е да останат за спомен на семейството и да покажат на жената, че в нормалното раждане няма нищо притеснително.DSC09038

Кампанията за насърчаване на нормалното раждане бе представена днес от прокуриста на МБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийски и началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
"Важно е да отбележим, че в акушерството и гинекологията не съществува вариант за оперативно раждане по желание на жената. Не пациентът, а лекарят решава дали то да протече с цезарово сечение или нормално. Първото се избира само, ако има медицински показания. Няма по-добър начин да се ражда, освен както е предопределил Господ – по естествен път. Това е емоционално преживяване, което е неповторимо за майката. В комплект с грамота то се превръща в един добър спомен", каза д-р Душепеев.
По негови думи процентите на оперативните раждания в МБАЛ-Бургас се доближават до тези в университетските болници  – между 27% – 28% на година. За изминалата година ражданията в Бургаската болница са 1935, а от началото на 2014г. техният брой е над 450.
Една от първите жени, получила грамота, е Р адостина Димитрова от Бургас. На 1 март тя ражда първородния си син Иван.
"За мен тази грамота е стимул за второ дете, което отново ще родя естествено. Държах раждането на Иван да е по нормален път, защото според мен така е най-добре и за мен и за бебето. Болката е само два часа и веднага можеш да вземеш детето в ръце. Съветвам бъдещите майки, ако нямат някакво заболяване,  да изберат естествено раждане", каза Радостина.
Идеята на инициативата е да достигне до младите жени, защото повечето от тях искат да раждат по оперативен път.
"Искаме  да промотираме  нормалното  раждане. То е  по-добрия вариант, защото секциото все пак е вид операция – оставя белег  и има следоперативен период на възстановяване", каза д-р Миразчийски. 
Най-възрастната пациентка, родила нормално в МБАЛ-Бургас, е на 42 години. За нея това е второ раждане, като първото е било оперативно. Друга жена е станала  майка за първи път на 39 години, като отново е избрала нормално  раждане.
Лекарите са отворени за въпроси от бъдещите майки. Вече няколко години Родилното отделение на МБАЛ-Бургас провежда при голям успех Дни на отворените врати, които са всяка сряда от 13:00 часа. В Родилно отделение всеки ден се извършва и интензивна женска консултация в часовете от 10:00 до 12:00 часа, която е безплатна. По време на нея се измерва  обиколката на корема, прослушват се сърдечните тонове на плода и се следи развитието на бебето.