DSC_2915

DSC_2915

11-я "София филм фест на брега" в памет на Йорданка Ингилизова

се дължат на Данчето и на вярата й, че може да има такъв фестивал. Тя не беше от Бургас, но направи повече за културата на този град от мнозина, които са родени тук", сподели на пресконференция днес режисьорът проф. Георги Дюлгеров. Започнатото от Йорданка Ингилизова ще бъде продължено от двете й дъщери - Кристина и Аля, които са ангажирани пряко с организацията на бургаското издание на фестивала.

"София филм фест на брега" е част от международния "София филм фест". Той се организира от сдружение "Арт фест", "На брега", с финансовата подкрепа на община Бургас. Бургаският фестивал ще се проведе от 14-ти до 22-ри март. Традицията ще бъде спазена и преди откриването ще звучи филмова музика, в изпълнение на Духовия оркестър. В програмата ще бъдат включени 20 филмови заглавия. И тази година ще бъдат връчени традиционните награди - на общината и на публиката. Победителите ще получат статуетката "Сребриста чайка".

Сред филмите, които ще бъдат показани са "Любов", "Ангелският дявол", "В мъглата", "Смърт на човек от Балканите", "Отвъд хълмовете" и други.

Родното кино ще бъде представено с 3 заглавия - "Витоша" на Любомир Младенов, "Цветът на хамелеона" на Борислав Тодоров и "Джулай" на Кирил Станков.

Тази година проф. Георги Дюлгеров няма да успее да участва активно във фестивала. Неговото място в журито ще бъде заето от Христо Димитров - Хиндо. А филмите преди началото на всяко прожекция ще представя режисьорката с бургаски корени - Светла Цоцоркова.

Снимка Лина Главинова