DSC_5892

DSC_5892

15 000 деца във Варна се включват в акция за заден колан училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. До края на ноември над 170 доброволци ще влязат в класовете, където чрез интерактивна презентация ще обяснят колко е важно да се пътува на задната седалка в автомобила с предпазен колан. Инициативата е частна и се реализира с подкрепата на Община - Варна, Регионалното управление по образование и частни фирми.

"Благодаря на организаторите за тази инициатива. Община - Варна активно се включва в кампанията, защото превенцията за безопасност на пътя и по време на пътуване е приоритетна задача за нас", каза кметът Иван Портних. Той допълни, че Общината полага грижи за подобряване на градската среда, като още в началото на учебната година бяха освежени над 2500 кв. м пешеходни пътеки. Пилотно на 10 кръстовища бяха поставени и фигурки на деца, с цел изостряне на вниманието на шофьорите.
"Този проект ще бъде продължен, а догодина при реконструкциите на редица основни пътни артерии в града – като булевард "Васил Левски", "Приморски", "Народни будители", "Мара Тасева" и др., важен акцент ще бъде изграждането на нов тип пешеходни пътеки, включително с допълнителна сигнализация – светлинна и звукова", заяви кметът Иван Портних.
Инициативата "С предпазен колан на задната седалка" има две основни цели – първата е образователна, а втората – да се привлече вниманието на родителите и на цялото общество към този сериозен проблем. Хората ще бъдат информирани и чрез плакати и картички, които ще бъдат раздавани в училищата.  Кампанията ще завърши с концерт на 30-и ноември в Двореца на културата  и спорта.
По официални данни България е с най-висок брой загинали при пътнотранстортни произшествия годишно спрямо други европейски страни - 90 души на 1 милион при пътни произшествия, срещу 51 души на 1 милион в ЕС. От началото на годината до месец октомври на територията на Варненска област са регистрирани 3370 катастрофи, от които тежките са 596.