170 лекари и студенти във Варна се учиха да разпознават редките болести "Заболявания като порфирия, болест на Уилсън, акромегалия и таласемия майор, много пъти са трудно откриваеми, тъй като не се срещат често в лекарската практика. Затова и направихме семинар, на който специалисти да разяснят алгоритъма за откриването им", обясниха организаторите от варнеската структура на Алианса на хората с редки болести. 

От пациентската организация допълниха, че целта е да се постига ранна диагностика.
"Най-големият проблем при редките болести е, че се диагностицират трудно и лечението им е много скъпо. В обучението на студентите не се набляга много на тях", посочи председателят на Асоциацията на студентите медици във Варна Елина Проданова. По думите й, в университетите се обръща повече внимание на болестите, които почти всеки ден се срещат в лекарската практика. "Като студенти учим базисните неща, но има много нови методи за откриването на редки заболявания", допълни Иван Тризолов от студентската асоциация.

"Тези болести засягат малък процент от хората и нямат същата тежест като често срещаните заболявания, но засягайки дори само един пациент за него това е стопроцентов проблем", коментира общопрактикуващия лекар Татяна Захова. Тя не скри, че личните лекари не са достъчно подготвени да откриват редки заболявания. „Рядко се случва да диагностицираме и минават години докато се открият такива болести“, допълни тя. Самата Захова има един случай в практиката си, в който успяла да диагностицира акромегалия. 

"Идеята на подобен род обучения е да се покаже пътя за откриване на заболяванията , защото навременната диагностика е най-важна", обясни от своя страна един от лекторите д-р Емил Начев. Той уточни, че успоредно с диагностиката е много важен и контролът на заболяването. "Трябва обаче да се знае какво да се контролира и лечението, което да се прилага", посочи още той. Според него чрез обучението е направен опит да се изведе алгоритъм за откриване и лечение на редките заболявания.

 

Днес+