DSC_1285

DSC_1285

19 огнища на син език. Взети са проби от 1000 животни

Царево, Средец, Созопол, Руен, Малко Търново. Взети са проби от 1000 животни и се очаква да излязат резултатите от нея, каза д-р Петър Пачев - регионален шеф на Българска агенция по безопасност на храните.

Болестта по животните е дошла от Гърция. Засегнати са доста областти в България. В страната обаче има само два екарисажа, където могат да бъдат унищожавани заразени животни - в Шумен и Варна. И двата екарисажа са частни.

Кметовете в засегнатите общини трябва да определят места, където да бъдат загробвани животните. Това е разпоредено в заповедта на областния управител на Бургас Павел Маринов. С нея той нарежда на кметовете да вземат нужните мерки за ограничаване на разпространението на болестта по животните. Спира се транспортирането на животни до пазари и места за продажба, с изключение на лицензираните кланици, с които стопаните имат договори.

198 000 са овцете и козите в областта. За избиването на едно заразено животно и предвидена сумата от 300 лева. Вече са подадени 161 заявление от стопани за обезщетение. Все още не е ясно обаче, каква сума ще получат те.