DSC_6168

DSC_6168

200 гласа остават Маджарова извън парламента

като народен представител. Тя получи и най-голям брой преференциални гласове - 4212. За да се пренареди листата обаче, всеки от кандидат-депутатите трябва да има 7% подкрепа от общия брой гласове. На Маджарова не й стигат 200 гласа, за да стане втора, след водачката Ивелина Василева. Тя получи 3965 преференции, но разчита и на останалати гласове дадени за партията - 43 348. Това е броят на действителните бюлетини, пуснати за ГЕРБ във Втори многомандатен избирателен район, в които няма отбелязана преференция. Общо партията е получила подкрепата на 63 625 души, което прави 36,26% от всички гласували.

Както Черноморие писа преди повече от месец, ако беше сработила преференцията Маджарова става депутат. Адвокатката, която бе депутат в 42-то Народно събрание, бе поставена под №9 в листата на ГЕРБ. Партията се яви на изборите под №9. Очакванията бяха да сработи комбинацията 9/9 и така Маджарова да отиде нагоре в листата. Шансът обаче не й се усмихна за малко.

"Благодаря на всички мои колеги, приятели, симпатизанти, които ме подкрепиха с лична преференция! Благодаря на всички, които през изминалия месец ми звъняха, за да ми кажат, че ще ме подкрепят, оценявайки досегашната ми работа като председател на Общински съвет - Бургас и народен представител в 42 НС! Получените от мен гласове се дължат най-вече на тези хора и в много малка част на 9/9. Изчаках резултатите от РИК, за да видя как са разпределени гласовете по секции и се радвам, че съм получила подкрепа там, където я очаквах", написа на стената си в социалната мрежа Маджарова.

В последните десет дни от предизборната кампания отделни кандидат-депутати от листата на ГЕРБ правеха открита кампания за преференциално гласуване. Сред най-активните в социалните мрежи бяха Семир Абу Мелих - поставен под №5 и Снежина Маджарова - №9. За Абу Мелих преференциално са гласували 1574 души, за Маджарова - 4212.

Ето и преференциалния вот в листата:

1. Ивелина Василева - 3965

2. Димитър Бойчев - 999

3. Иван Вълков - 995

4. Диана Йорданова - 496

5. Семир Абу Мелих - 1574

6. Румен Желев - 1672

7. Галя Милева - 945

8. Жечо Станков - 911

9. Снежина Маджарова - 4212

------------

12. Атанас Терзиев - 1284.

Поставеният под №12 в листата - Терзиев (бивш зам.-областен управител на Бургас при управлението на ГЕРБ б.а.) и общински лидер на ГЕРБ в Несебър е получил повече преференции от областния лидер на партията Димитър Бойчев, който е от същата морска община.

По думите на лидера на партията Бойко Борисов при откриването на кампанията за 43-то Народно събрание, няма нищо лошо в преференциите. Борисов дори призова да се гласува така. В Бургаско обаче такава кампания бе поведена официално едва десет дни преди вота, който се проведе на 5-ти октомври.