15Sep

15Sep

201 деца в Несебър влязоха за първи път в класните стаи на територията на общината. "15-ти септември е денят, в който всеки от нас си дава сметка, че никога не престава да се учи, независимо дали е в класната стая или в реалния живот. Първият учебен ден е един от онези моменти, в които си даваме сметка, че духовността е най-големият ресурс на нашето общество. Ние от Общинска администрация ще продължим да работим за усъвършенстване на образователната инфраструктура на общината, ще продължим да стимулираме усърдието и таланта на учениците и професионализма на учителите. Уверен съм, че всички ние – учители, родители и общинска администрация ще обединим сили, за да дадем на нашите деца не само знание, но и съзнание за техните корени и самочувствие за принадлежност към един уникален град, какъвто е  Несебър", бе част от словото на кмета на общината Николай Димитров, който приветства учениците от СОУ "Любен Каравелов", а по-късно поздрави с първия учебен ден и възпитаниците на ПГ "Иван Вазов" в Слънчев бряг. 15Sep1

През новата учебна година в Община Несебър ще се обучават и възпитават 3120 деца и ученици - 2015 ученика в общинските училища и 1105 деца в общинските детски заведения. За първи път 201 деца ще прекрачат училищния праг, като от тях 106 ще се учат на четмо и писмо в Несебър. По традиция всеки първокласник получи подарък и специален поздравителен адрес от кмета на Община Несебър. И през тази учебна година целодневната организация на учебния ден се въвежда по преценка и съобразно възможностите на всяко училище. Две училища в Община Несебър ще организират целодневно обучение през 2011/2012 година – ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Обзор – за първи и втори клас, и СОУ "Любен Каравелов", Несебър – за първи клас. Значително ще олекнат раниците на учениците в училищата в Оризаре, Равда, Гюльовца и Св. Влас, където за всички ученици са осигурени по два комплекта учебници. И в СОУ "Любен Каравелов" - Несебър, това ще е възможно за повечето от учениците.

Точно преди година, в навечерието на първия учебен ден,  официално стартира специализирания интернет сайт "Образование Несебър" (www.obrazovanie-nesebar.com). През тази една година сайтът се утвърди като образователен интернет-портал на Община Несебър, който подпомага взаимодействието между образователните институции в общината и гражданите, информира за състоянието и дейността на общинските детски и учебни заведения, за постижения на ученици и учители. На сайта могат да се намерят нормативни документи, съобщения за програми, конкурси и състезания в общинските детски и учебни заведения, актуални новини. Сайтът дава възможност за пряка връзка с училищата и детските градини, които вече присъстват в мрежата. 9 от 10-те детски градини и 5 от 9-те училища поддържат собствени сайтове или интернет страници, което поставя  община Несебър сред първите общини в България с такова мащабно присъствие на образователните институции в интернет пространството.