Седмокласниците се явявят днес на изпит в 105 училища в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие

Седмокласниците се явявят днес на изпит в 105 училища в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие

3625 от общо заявилите 3 631 седмокласници от Бургас и региона се явиха днес на изпита за външно оценяване по български език и литература. Бъдещите гимназисти са разпределени в 298 зали в 105 училища, съобщи инж. Виолета Илиева, началник на Регионално управление на образоването. "Съдадохме условия децата да се явят на изпита в училищата, където в момента се обучават. Дори и в училищата, където има смесени паралелки. Така не се наложи децата да се местят и пътуват", допълни Илиева.

Седмоласниците от Бургас и региона, както и от цялата страна днес пишат по изтегления вариант №1. "Той включва тест с 25 въпроса, а втората част на изпита - преразказ по непознат текст, който учениците ще слушаха по пуснат аудиофайл", допълни Илиева.

Изпитът по математика за седмокласниците е на 19-ти юни.

Резултатите от изпита за външно оценяване ще станат ясни след 27-ми юни. "Към 3-ти юли ще започне подаването на заявления с желанията за кандидатстване в професионалните и профилирани гимназии", съобщиха от РУО. От там алармират, че документите ще бъдат подавани не на хартиен, а на електронен носител. Затова бъдещите гимназисти и техните родители и близки да бъдат подготвени за новия начин на подаване на заявленията за кандидатстване след VII клас.