TomaY

TomaY

40 дни от смъртта на Тома Янчев от смъртта му. Той е роден на 1 октомври 1928 г., в село Граматиково. Веднага след раждането му майка му умира и той е даден храненик в село Росен. Именно там за първи път чува песните, които са се пеели на мегдана, на Великден на седенки, по полето по жътва.

В неговия род голяма певица е била баба му Желка Майстор Янчева, от която видния краевед Горо Горов е записал много приказки, предания и песни. Тя е автор на песента "Цялата смъртна дружина", която възпява епизод от Преображенското въстание 1903, в което са взели най- активно участие неговите двама дядовци.

Първите си професионални записи Тома Янчев прави през 1955 г. в радио Варна. През 1956 г. прави записи в радио Стара Загора. През 1960 г. в родното му село се провежда Първият събор за надпяване. Тогава прави пробни записи и за радио София, където през 1961 година с оркестъра на Коста Колев прави професионални студийни записи. Те са последвани от записи със Странджанския оркестър, Тракийската тройка, с оркестъра на Емил Колев.

В началото на 70- те години "Балкантон" издава и грамофонни плочи с негови песни.

Явявал се е на много фестивали в Копривщица и е награждаван със златни и сребърни медали. За твoрческата си дейност му е присъден и орден "Св. св. Кирил и Методий" - II степен. Бил е солист в Странджанския ансамбъл.

Приживе често споделяше, че народната песен го е научила да обича живота, труда и хората. Насадила е у него обич към красотата и му е предала мъдростта, която хората са притежавали. А съветът му към младите бе да пеят песните така, както ги е пял народът, без да подражават.