IMG_6937-1

IMG_6937-1

4000 деца показват талант на 6 сцени в Несебър

от 11 страни, облечени в атрактивни костюми, спряха пред портите на хилядолетния град. Там те търпеливо изчакаха вдигането на знамената на държавите - участнички в големия детски празник на фона на химна на съответната страна. По традиция на каменните стени и точно на входа на Несебър бяха застанали старобългарски стражи, които не пропускаха никой да премине през портите.

IMG_7026_copy

Кметът Николай Димитров, под чийто патронаж се провежда детския форум, посрещна участниците във фестивала с думите: "Изключително съм горд, че и тази година нашия град ще бъде домакин на такова важно събитие. Всички вие сте тук, за да покажете своите умения и талант. Затова дайте всичко от себе си и покажете какво сте научили, като не забравяйте и да се забавлявате. Пожелавам ви една наситена с приятни емоции фестивална седмица, нови приятелства и незабравими моменти в нашия град". 

По-късно, след тържествената заря, осветила морето и небето над провлака, градоначалникът даде старт на 12-то издание на международния фестивал и символично отвори портите на Несебър, който през следващите няколко дни ще се превърне във фестивален град и столица на детското творчество. Стражите разтвориха копията си, а момичета в народни носии посрещнаха участниците по стара българска традиция с пита и сол. 

Сред българските градове, които ще се представят на несебърските сцени, освен домакините, са: Бургас, Варна, Поморие, Силистра, Котел, Търговище, Шумен, Разград, Елена, Исперих, Пловдив, Ямбол, Димитровград, Добрич, Хасково, Велинград и Ямбол. Своите умения и талант ще покажат и участниците от Беларус, Латвия, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Украйна, Германия, Македония и Казахстан.

Журито, което има не леката задача да оценява детското творчество, също бе многобройно, като сред имената се открояваха тези на композитора Хайгашод Агасян, музиканта и композитор Развигор Попов, певиците Мими Иванова и Тони Димитрова, Иван Иванов – преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София, член на балет "Арабеск", народния певец от Несебър и директор на Обединена общинска школа по изкуствата Денислав Кехайов, Руска Узунова от отдел "Култура" на община Несебър. 

На шест сцени в продължение на няколко дни участниците ще покажат уменията си в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство. Церемонията по закриването е на 19 юни в Амфитеатъра, като тогава ще бъдат обявени наградите по номинации в различни категории и възрастови групи.