5000 лв. парична гаранция за данъчния, задържан с подкуп във Варна

Днес състав на Варненския апелативен съд измени определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което 47 годишният инспектор беше задържан под стража. Според въззивната инстанция са събрани достатъчно доказателства, гласни, писмени и други, които обосновават предположението, че данъчният е извършил престъплението, за което се разследва, съобщават от пресцентъра на съда. 

Още при задържането на обвиняемия стана известно, че Веселин Казаков поискал от собствениците на фирма 14 700 лева. По време на полицейската акция у него открили 1000 лева, които били процент от искания подкуп, за да не бъде извършена ревизия на търговците. Наказанието, което законът предвижда за длъжностно лице, поискало подкуп е до 6 години "лишаване от свобода" и глоба до 5000 лева. 

Макар и за краткото време от началото на разследването всички свидетели са разпитани пред съдия. Събрани са веществени доказателства, а към тях скоро трябва да се прибавят и специалните разузнавателни средства, приложени при разработката на случая. За разлика от първата съдебна инстанция, днес Апелативният съд прецени, че не са налице другите изисквания на закона, свързани с опасността от извършване на ново престъпление или укриване от наказателно преследване. Почти всички доказателства са събрани и съдът намира, че няма никаква опасност Веселин Казаков да попречи на установяването на обективната истина, да се опита да въздейства върху свидетели по делото, или да се укрие от наказателно преследване. Едва след внасяне на паричната гаранция данъчният инспектор ще бъде освободен от ареста. Определението на Варненския апелативен съд, с което бе изменена мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 5000 лева е окончателно.

 

 

Днес+