DSC_9009

DSC_9009

600 на седмица карат без книжка, вдигат глобите

Това сочи статистиката. За да се ограничат нарушенията на пътя, се вдигат и санкциите спрямо шофьорите. Промените в Закона за движение по пътищата предстои да бъдат гледани на второ четене в пленарната зала на Народното събрание и да бъдат гласувани. Ако те станат факт, нарушителите ще плащат по-високи глоби, ако шофират с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта и/или употреба на упойващи вещества или наркотик, както и с превишена над допустимата скорост в населено или извън населено място. Санкцията за висока скорост се предвижда да стане 700 лева за водач на лек автомобил.

"Успоредно с това ще трябва да се повиши и събираемостта на глобите. В момента тя е едва 30%. Желанието ни е тя да стане 70-80%. На сайта на Министерството на вътрешните работи вече има опция за плашане на фиш по електронен път", каза Настимир Ананиев - народен представител от Реформаторския блок и председател на Постоянната комисия по транспорт в парламента. Обмисля се и възможността за единен достъп до системите на МВР, КАТ и общинските администрации. "Така например, ако не си си платил глоба за нарушение на пътя, да не можеш да си извадиш копие на акт за раждане или друг документ от общината", уточни Ананиев.

В момента над 3 млн. са т.нар. честитки за извършени нарушения, които не могат да бъдат връчени на водачите, заради грешка - сбъркана цифра в ЕГН, липсващо трето име, неточен адрес и т.н.