PB050225

PB050225

7 души решават кой ще вземе пари за култура

- директор на Бургаска опера, Николай Дубаров - главен художник на община Бургас, един представител на дирекция "Култура" в общината, външен консултант и външен експерт. Последните двама ще бъдат определени допълнително, след като представители на неправителствени организации направят своите предложения в общината.

Комисията е съставена в изпълнение на новоприетия Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на община Бургас. Правилникът бе приет от Общинския съвет на сесията през септември. Тогава бяха определени и представителите на местния парламент, който ще влязат в комисията. Целта на Правилника е да помогне за реализацията на културни проекти от институции, неправителствени организации и артисти на свободна практика. Средствата за тях ще бъдат осигурени от бюджета на общината. "Все още не можем да кажем точната сума, която ще бъде заложена в бюджета за направление култура, но размера на общата рамка няма да бъде променян", каза зам.-кметът по култура в общината Йорданка Ананиева. Средствата за културната програма на общината тази година са 616 500 лева.

Сесиите за приемане на проекти ще бъдат - до 30-ти март - първата и до 30-ти юли - за втората. Всеки желаещ да получи финансиране от общината за реализацията на идеята си трябва да подаде нужното заявление и документи. От своя страна той участва с не по-малко от 30% собствени средства.

Такава практика за тясно сътрудничество между културни институции, НПО и свободни артисти и общината има в София, Варна, Габрово и Велико Търново. Групата, която е разработвала бургаския правилник е ползвала за основа вече съществуващите правилници в тези градове.