7-годишен се пробва в първенството по ветроходство Състезанието ще се запомни с мащабния брой участници и с представителността, както на състезателите, така и на журито. Регатата в морския град събра на едно място над 100 участници - представители на всички 12 клуба в страната, разделени в 8 възрастови групи, състезаващи се в четири олимпийски класа (детски и юношески): "Оптимист", "Кадет", "Лазер 4.7" и "420". Добрите метереологични условия позволиха на ветроходците да премерят сили в 9 гонки. В детския клас "Оптимист" бяха  регистрирани най-голям брой участници, както в цялото състезание така и за последните години - 72 лодки. В клас "Оптимист OPEN", който включваше всички възрасти имаше и международно участие - състезатели от Гърция.

Призьорите бяха наградени от президента на Българската федерация по ветроходство (БФБ) Чавдар Александров. Освен отличията в клас "Оптимист", той раздаде на всички призьори предметни награди, осигурени лично от него.

Специална награда бе осигурена за най-малкия участник – 7-годишния Клемент Саръстов. Президентът на БФВ му връчи спасителна жилетка, част от професионалното оборудване на състезателите по ветроходство. Оказа се, че малкият спортист и президентът на БФВ Чавдар Александров са възпитаници на един и същ треньор - Георги Иванов от ветроходен клуб "Черноморец Бургас". Треньорът пожела на Клемент да постигне спортните успехи на президента на яхтената федерация.

Вицепрезидентът на БФВ Валентин Николов връчи отличията в клас "Лазер 4.7", а главният съдия на състезанието Евгени Мавродиев, който е и председател на яхт клуб "Порт Бургас", окачи медалите в класовете "420" и "Кадет".

В съдийския екип с главен съдия Евгени Мавродиев (РВСК Бургас) участваха представители от съдийските колегии от Бургас, Варна и София. Протестното жури се оглавяваше от международния  съдия  по  ветроходство проф. Камен Фильов, член на борда на  Международната ветроходна федерация.

Първенството е генерална репетиция за състезателите преди Балкананиадата по ветроходство, която също ще се проведе в Бургас след две седмици.

Републиканското  се  проведе с изключителното съдействие и подкрепа на община Бургас, както и със задружните усилия на бургаските ветроходни клубове "Порт Бургас" и "Черноморец Бургас".