DSC_6887

DSC_6887

994 математици от цял свят идват за състезание в Бургас. В нашия отбор 2-ма виетнамци

състои в Европа. Бургас спечели правото да домакинства престижното състезание благодарение на добрите резултати, постигнати от нашите математици в света.

"В състезанието ще се включат 146 отбора, като всеки отбор се състои от 4 състезатели и двама ръководители. Всяка страна има право да участва с четири отбора. С по осем отбора ще бъдат страните, които са били домакини досега. Нашата страна ще бъде представена от десет отбора и още три ще заплатят разноските за участие", каза зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева.DSC_6913

Състезанието се организира от Община Бургас, Съюза на математиците и математическата гимназия в града. Бюджетът на форума е 355 000 лева. 150 000 лева ще бъдат дадени от община Бургас, другите 150 000 лева са от дарения и спонсорства, а Министерството на образованието участва в 55 000 лева, които са предназначени за медали и купи на победителите. Всеки участник ще получи тениска и шапка, сувенири и карта на Бургас.

По регламент учениците са разделени в две възрастови групи - V-VII и VIII-X клас. Състезанията ще са индивидуални и отборни. Индивидуалните състезатели ще решават по 15 задачи за 120 минути, а отборите - по 8 задачи за 90 минути.DSC_6908

"След като бъде изтеглен жребия със задачите, те ще бъдат преведени на съответния език на състезателите", обясни Диана Савова от Съюза на матемаците в Бургас и директор на Търговската гимназия, където ще бъде извършено обработването на резултатите. Журито, което ще оценява математиците е 11-членно, международно, в него има и четирима българи, сред които и един бургазлия - Владислав Маринов.

На състезанието в Бургас идват най-добрите отбори от матемацити в света. В момента водеща сила е Китай с най-много спечелени медали. В Бургас пристигат и отборите на Тайван, Тайланд, Филипините, Индонезия, САЩ, Мексико, Холандия, Румъния и други. Страната ни ще бъде представена от ученици от водещите природоматематически гимназии, сред които и бургаската. В нашия отбор ще има и двама виетнамци. Те учат в Софийската природоматематическа гимназия. На финала ще бъдат връчени четири приза - за шампиона, за I-во, II-ро и III-то място.

"Работата по това състезание отне месеци на упорита работа, защото е сложно да бъде организирана съответната логистика за него. Участниците ще кацнат на четири летища - "Ататюрк" в Истанбул Турция, на "Летище Бургас", "Летище София" и "Летище Варна". Ние ще осигурим и транспортирането им до тук", уточни Йорданка Ананиева. Състезателите и техните ръководители ще бъдат настанени в 8 хотела в центъра на морския град. Те са подбрани така, че да бъдат близо до училищата, където ще се провеждат състезанията. Храната също е избрана по тяхно желание. На масата трябва да има поне три вида ориз, пилешко, пуешно месо и риба, без свинско месо. А за индийците не трябва да има и яйца в храната им.

Освен състезателите, ще дойдат още 120 гости - техни родители, както и представители на министерствата на образованието в няколко страни. Те от своя страна си поемат сами разноските по пътя и престоя в Бургас.

В рамките на състезанието ще бъде организирана и конференция, на която водещи специалисти ще представят своите практики, както и екскурзии за учениците до Несебър, Бата, Созопол и Бръшлян, както и вечер на културите.

Снимки Лина Главинова