0324

0324

Ахтопол събира учени на международна конференция по археология

"Създаване на прогнозни модели за идентифициране на археологически обекти по българското Черноморско крайбрежие в ГИС среда, който е изпълняван от Центъра за подводна археология в сътрудничество с катедра "Археология" и катедра "Картография и ГИС" към СУ "Св. Климент Охридски". Проектът е финансиран от фонд "Научни изследвания". Негов ръководител е доц. Тотко Стоянов – зам.-декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".Изпълнителите на проекта убедително доказват необходимостта от създаването на прогнозни модели, за да бъдат посочени евентуалните места, където биха могли да бъдат открити неизвестни към момента археологически обекти. Това е от огромно значение както за опазването, така и за управлението на културното наследство.

В конференцията ще вземат участие представители на различни университети и институти от 10 страни по света: България, Румъния, Дания, Холандия, Франция, Великобритания, Грузия, Италия, Германия, САЩ.

Конференцията е организирана от Центъра за подводна археология, чиито съорганизатори са катедра "Археология" и катедра "Картография и ГИС" към СУ "Св. Климент Охридски", фондация „Созопол”, Община Царево и Общински музей - Царево.