Нейно Кралско височество принцесата на Кралския дворец Анна връчи наградата на д-р Николай Петков. Снимка БДЗП

Нейно Кралско височество принцесата на Кралския дворец Анна връчи наградата на д-р Николай Петков. Снимка БДЗП

Българин е носител на наградата "Зеления Оскар" за приноса му в опасване на Черноморските езера и червеногушата гъска. Д-р Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) получи престижната награда Уитли от Нейно Кралско височество принцесата на Кралския дворец Анна на специална церемония във Великобритания.

Д-р Николай Петков е един от петимата победители от цял свят с принос за опазването на природата, удостоени с наградата на Уитли тази година. Той се нарежда до хора, които работят за опазването на застрашени видове в Гана, остров Мадагаскар, Индонезия (остров Борнео), Коста Рика и Аржентина.

Удостоените с наградата Уитли за опазване на природата получават финансиране в размер на 40 000 британски паунда, предоставени от Фонда на природата Уитли, в подкрепа на работата им за опазване на едни от най-застрашените от изчезване видове на планетата и най-ценни природни територии. Наградата Уитли дава шанс на нейните носители да привлекат нови възможности за допълнително финансиране на техните дейности.

Д-р Николай Петков е четвъртият българин печелил наградата на Уитли за опазване на природата ("Зеленият Оскар"), след Емилиян Стойнов, Емил Тодоров и Стойчо Стойчев. Трима от тях са от БДЗП.

От векове крайбрежните влажни зони на Черно море приютяват през зимните месеци хиляди мигриращи водолюбиви птици, идващи от Северна Европа. В най-студените зими Шабленското и Дуранкулашкото езеро са убежище за почти цялата световна популация на червеногушата гъска, наброяваща около 50 000 птици, както и място за зимуване на поне още 260 вида птици.

През последните 15 години д-р Николай Петков и екипът на БДЗП работят за опазването на това важно място за птиците и хората от разрастващата се урбанизация. Към момента най-голямата заплаха за вида е предстоящото приемане на Общия устройствен план на Община Шабла, в който може да се планира изграждането на големи курортни комплекси и развитието на инфраструктура за производство на електроенергия от вятъра, с което да се унищожат природните местообитания и ограничат местата, на които зимуват червеногушите гъски и други водолюбиви видове птици. Всичко това в допълнение с увеличаващия се лов и безпокойството от страната на незаконния риболов в района, излага червеногушите гъски на още по-голям риск.

БДЗП работи заедно с институциите и благодарение на това е подобрено разбирането за прилагането на законодателството в областта на опазване на околната среда и вече консервационните ценности и устойчивите алтернативи се разглеждат и в плана за развитие на Община Шабла.