Благой Филипов: По-ниският данък ще се събира по-лесно на първото за годината заседание на местния парламент. Те отхвърлиха диференцирания за различните категории данък вариращ от 60 стотинки до 1 лев. Председателят на ОбС в Несебър Благой Филипов обяснява как това ще е отрази на събираемостта и постъпленията в бюджета.

 

- Г-н Филипов, на първото за годината заседание на местния парламент, съветниците отхвърлиха предложения от общинската администрация туристически данък и с пълно единодушие гласуваха универсален данък от 0.20 лева за нощувка. Как ще повлияе това на бюджета?

- Очакванията ми бяха размерът на този данък да бъде сведен до възможния минимум. Вземането на решението за размера му беше предшествано от съвместни заседания на постоянните комисии в Общинския съвет с разширен кръг от специалисти на общинската администрация.

Обсъждаха се различни варианти, но в крайна сметка се стигна до консолидираното становище на Комисията по бюджет и финанси, което се гласува единодушно по време на заседанието.

За мен това гласуване е показателно и смятам, че приемането на данъка в този размер ще повлияе положително на бъдещия бюджет. Най-малко в два аспекта. Този размер на данъка, според мен, не само ще повиши събираемостта му, а и ще я гарантира. А това означава повече постъпления на средства в общинската хазна. От друга страна, с въвеждането на този данък се облекчава данъчното бреме на заетите с туристическия бизнес в региона и се създават по-големи възможности за неговото развитие.

- По време на заседанието за пръв път от три години насам бе гласувано алтернативно предложение за ограничителния режим в Стария Несебър. Всъщност, освен предложението на общинската администрация имаше още три, но в края на краищата съветниците приеха именно вашето предложение. Какви бяха вашите аргументи?

- Първоначалното предложение бе за периода 1 април - 30 октомври. След това в хода на дебата възникнаха още няколко. Моето беше за периода от 15 април - 15 октомври. Аргументите ми бяха, че въвеждането на режима от 1 април е твърде ранна дата, а след края на септември към 15 октомври, независимо от силата на сезона, той започва осезаемо да затихва. Смятам, че в този период редът, спокойствието и сигурността на гражданите и гостите ще бъде осигурен по надлежния ред, а от друга страна ограничителният режим през периода няма да попречи на хората, развиващи бизнес на територията на Стария Несебър.

- На това заседание бе гласувано и драстично намаляване на промилите за битови такси за нежилищни имоти. Предложението на администрацията бе то да бъде от 7,3 на 7, а практически се прие снижаване на размера до 6. Какви ще бъдат последиците от това решение?

- И това решение бе взето единодушно. Искам да поясня, че както в този, така и в другите случаи не става въпрос за противопоставяне на предложенията на общинската администрация, а преди всичко за облекчаване на данъчното бреме за бизнеса в тези тежки за всички ни времена. Личното ми убеждение и увереност по този въпрос е, че намаляването на прага на данъците ще доведе до повишаване на тяхната събираемост.

Интервю на Максим Момчилов