DSC_1252

DSC_1252

Брайкови с изложба за любовта си към морето и Бургас

На път за Созопол с баща ми сме се отбивали в града. Тук са неговите приятели, сред които Стоян Цанев", сподели единствено пред екип на сайт "Черноморие" Здравка Брайкова - Николова. Чаровната художничка, родена под зодиакалния знак "Дева", откри изложба - живопис и графика в галерия "Бургас". Експозицията включва 18 живописни платна. Картините са в "компанията" на седем графики, сътворени от ръката на нейния именит баща - Петър Брайков.DSC_1212DSC_1239

"Гостуването на дъщеря и баща Брайкови е първото в морския град", припомни собственикът на арт салона - меценатът, бизнесмен и художник Руси Куртлаков. Предварителната му идея обаче била изложба да нареди Христина Петрова- майката на Здравка Брайкова - Николова.

"Мама отказа ангажимента. И така предложих да наредим обща изложба с мои картини и творби на баща ми", връща лентата Здравка. Решава заедно със своите творби да покаже и някои на своя именит баща - Петър Брайков. "Баща ми не обичаше планината, а Бургас и Черно море. Сред колегите си бе известен като човека - море. Той ми предаде любовта към морето", припомня Брайкова. Още от дете тя заедно със своите родители – художници  са посещавали Созопол, но винаги  са намирали време да разгледат Бургас и да се срещнат с техни колеги. Затова и сега в експозицията посетителите ще видят едни от най-вълнуващите графики на Брайков, сред които "Море V"  и "Море ІІ".

В галерия "Бургас" Здравка се представя с 18 живописни платна, повечето от тях са рисувани специално за дебютния й вернисаж в града на Христо Фотев. Сред платната са "На майка ми", "Сън", "Тя е влюбена", "Легенда за страстта". Сред гилдията на художниците Здравка е известна като "принцесата на контрастите". Студени и топли цветове, реализъм, абстракция, човек и природа, това са само част от контурите на визитната кратичка на Брайкова, един от най-добрите илюстратори на България. В своята творческа дейност чаровната дама - художник умело съчетава боравенето с четката и палитрата, преподавателската си работа по "Шрифт и калиграфия" и "Графичен дизайн", както и призванието да бъде майка и съпруга.

На откриването на изложбата Брайкова бе придружена от сина си Христо.