DSC_7380

DSC_7380

БСП иска облекчение за 340 000 фирми

водач на листата на коалиция "БСП - лява България", след като влезе в следващото 43-то Народно събрание. Според европейските стандарти, една микро фирма е с до 10 служители, малка фирма - от 10 до 50 души, а средна - от 50 до 200 човека. Нашите фирми не отговарят на евростандартите. У нас микро фирмите са с 1,8 служители и това са т.нар. семейни фирми. "Когато обаче дойде една проверка в такава фирма, се иска да бъдат представени 28 документа. И когато някой документ липсва се задава въпроса: Какво правим сега? Така се получава хранителна верига на корупцията. Трябва да я премахнем", категоричен е Кънев. Според него, политиците са силни на приказки, но реално трябва да се помогне на бизнеса.

За да се направи това, трябва да бъдат премахнати и касовите апарати на малките магазини, където често оборотите са между 50 и 100 лева, на рибарските лодки. "Кой идиот измисли рибарите, като излизат от морето да пускат касов бон за три паламуда и две хамсии? Аз знам кой е. Ние ще настояваме касовите апарати за лодки до 12 метра да бъдат премахнати", категоричен е кандидат-депутатът.

Според Пламен Грозданов - председател на сдружение "Произведено в България", трябва в Брюксел да се променят критериите, за да може родните ни фирми да кандидатстват за усвояване на средства. Той е на мнение, че трябва да се облекчат и близо 600 режима, които задушават бизнеса. За премахване на графиците за отпуски, за промяна на изчисляването на такса смет, за премахване на отработване на празничните дни ще работи и Петър Кънев.

"Трябва да се започне с реформите. Знам, че това е смърт за всяка партия, но няма начин. Трябват реформи в администрациите, в здравеопазването, в образованието", категоричен е Петър Кънев. По данни, изнесени от него, през 2006 година за хоспитализация са изхарчени 1,2 млн. лева, през 2012 година сумата е - 2 млн. лева. През 2006 г. за издръжка на здравни заведения са заделени 62 млн. лева, 6 години по-късно - 1100 млн. лева при по-малко пациенти. 74% от средствата, които изплаща Здравната каса отиват за лекарства, едва 16% за извън болнична помощ.