DSC_6276

DSC_6276

БСП с подписка за сваляне на таксата за градина в Бургас

от БСП. За да постигнат целта си, те започват кампания за събиране на подписи, която ще продължи до края на ноември. Подписката е за изменение и допълнение на Наредбата за администриране на местните данъци и такси на територията на община Бургас, Приложение № 1 – Тарифа на местните такси по ЗМДТ по чл.6 ал.1 от ЗМДТ, Раздел II.

"В началото на годината предложихме същото, но тогава мнозинството в Общинския съвет не ни обърна внимание. Явно, за да се случват нещата в този град, трябва да има обществен натиск. Значи за бъдещето на Бургас не можем да помислим, а пари за кърпежи можем да намерим? Нямам нищо против ремонтите. Те са нужни, но трябва да имаме приоритети", заяви областният лидер на БСП и общински съветник Николай Тишев.

Таксата е най-висока в община Бургас. В община Айтос тя е 40 лева, в Камено - 18 лева, в Руен - 15 лева, в община Средец няма такса. В другите общини таксата е 30 или 25 лева.

В момента приходите от месечна такса за градина възлизат на 2 800 000 лева. От БСП предлагат тя да бъде редуцирана с 40%. Разликата от 1 200 000 лева може да бъде компенсирана от други пера в бюджета на Общината. "Част от парите, които ще са нужни за покриване на тази сума, могат да дойдат например от патентния данък за такситата, който възлиза на около 600 000 лева", смята Тишев.

Подписката ще бъде събирана пред детските градини. В началото на декември предложението на БСП, заедно със събраните подписи, ще бъдат входирани за разглеждане в Общинския съвет. Бюджетът на Общината за следващата календарна година ще бъде приет в края на януари 2017 година.