Бургас и Крим ще правят разкопки свързани с прабългарите и представите на делегацията от автономна република Крим, водена от Иван Абажер – председател на Кримско републиканско дружество "Паисий Хилендарски" в Симферопол. Посещението на делегацията е отговор на подписано през ноември 2010г. споразумение за сътрудничество между Област Бургас и автономна република Крим, а в състава й влизат още началникът на отдел в главно управление "Външни връзки и междурегионално сътрудничество" към Съвета на министрите – Владимир Дектярев, директорът на културен център "Санкт Петербург", представители на кримската търговско – промишлена палата, на бизнеса и спортните клубове. От българска страна в срещата участие взе зам.-председателят на търговско - индустриалната камара в Бургас - Видка Вълчева.

По време на визитата присъстващите обсъдиха конкретен план за съвместно сътрудничество, който да бъде представен за съгласуване и одобрение от външните Министерства на двете страни. План - протоколът от срещата включва над 30 точки в различни сфери на дейност – икономика, култура, образование, туризъм, екология и др. В него са залегнали идеи за обмен на информация за възможни инвестиции в селското стопанство, бизнессрещи между туроператори, както и идеи за провеждане на фестивали, изложби, форуми, свързани с българската култура и образование.

Съвместен проект с Крим за археологически разкопки, свързани с прабългарите, както и проект по програма "Черно море", насочен към опазването на околната среда също бяха сред обсъжданите теми.

В заключение на срещата гостите изказаха желанието си за откриване на представителство на Област Бургас, което да подпомага дейностите по подписаното споразумение за сътрудничество. Относно искането им Гребенаров пое ангажимент да представи идеята на вниманието на Министерски съвет.