DSC_2950

DSC_2950

Бургаска гимназия предлага 3 форми на обучение и общежитие за учениците

в гимназията разговаряме с директора Богданка Георгиева.

- Г-жо Георгиева, вашата гимназия е единствената в Бургас, която предлага три форми на обучение - редовна, задочна и нощна. Какви са плюсовете и какви са минусите?

- При вечерната форма на обучение плюсовете са следните: ученици, които не са завършили и не са взели диплома за средно образование и са от 16 години нагоре имат възможност да се обучават тук при нас, да контактуват с хора от различни възрасти. При вечерната форма на обучение няма ученици, които да употребяват алкохол и наркотици т.е. няма ги тези съблазни, които ги има при дневната форма на обучение. Другото преимущество е, че обучаващите се в тази форма имат уплътнено време вечерта. Вместо да ходят по дискотеки и да се чудят как да си запълнят времето, те се учат. На тези, които се обучават вечерно време и са неработещи, училището им поемаме здравните осигуровки. Те вземат квалификацията и диплома като при редовната форма на обучение. Заниманията им започват в 17.30 часа и продължават четири часа. Завършилите вечерно обучение също имат право да кандидатстват във висше учебно заведение. Единствената разлика е, че нямат физическо възпитание и спорт и часовете им са по-малко.

- А има ли разлика в дипломата, която получават завършилите трите форми на обучение?

- Единствената разлика в дипломите е в хорариума часове. Иначе вземат един и същи документ за кандидатстване в университет, за работа в чужбина.

- Какви са специалностите, които предлагате през тази учебна година?

- И в трите форми предлагаме обучение в една и съща специалност "Техник на енергийни съоръжения и инсталации". От 3 години в една специалност са обединени климатична, вентилационна и хладилна техника и очистване на въздуха. Тя е по-широко профилна и по класификатора на професиите дава възможност завършилите да заемат длъжност и като техници, и като монтажници.

- Къде могат да намерят реализация, след като завършат гимназията?

- Могат да намерят реализация във фирми, където има поддръжка на климатици, в хотели, където се поддържа хладилна инсталация. Дори сами могат да си направят филми. Особено с глобалното затопляне и тъй като и самата ни област е туристическа, няма проблем да си намерят работа.

- Има ли момичета, които се записват и учат при вас или тази професия е по-скоро мъжка?

- Тя не е мъжка по простата причина, че технологиите са напреднали. И момичетата могат да бъдат диагностици, да работят на машини с програмно управление, няма ограничение дали е момиче или момче. Засега имаме по 2 момичета в клас по простата причина, че сме наследили традицията училището да е с преодбладаващо мъжко присъствие от времето, когато тук бяха двата техникума по корабостроене и по машиностроене и все още се борим с предрасъдъците.

- Раждаемостта през последните години сега се отразява върху приема. Какви са ви очакванията за броя на паралелките, които трябва да сформирате?

- Вече е ясно, че няма да имаме прием след VII клас, защото не сме направили нужния брой ученици. VIII клас е почти готов. Задочната форма също е готова, остава да попълним паралелката с вечерната форма.

- Това как ще се отрази на делегирания бюджет на училището?

- Много естествено е, че ще се отрази и на делегирания бюджет. По проектите, по които сме участвали до този момент сме сменили изцяло материално-техническата база и инсталациите в училището, което е в наш плюс. Важното е как човек си планира разходите и смятам, че ще оцелеем.

- Вие сте гимназия, която предлага и безплатно общежитие за своите възпитаници. Какъв е капацитетът му и какъв е интересът към него?

- Имаме капацитет за 32 души, по трима в стая. В момента подготвяме още 10 стаи. Повечето ученици, които са дошли при нас не осъзнават възможностите за реализацията си в бъдеще, а са избрали нас заради кризата. Решили сме се на тази стъпка, тъй като това са пари, от които се лишаваме. В IX клас ползването на общежитието е безплатно. Учениците от X, XI и XII клас плащат символична такса от 15 лева, в която влиза и интернета, отоплението с климатик и други.

- Какви са ми очакванията ви за следващите учебни години? Каква е прогнозата ви?

- Училище като нашето с площ от 20 дка в незастроен, екологичен район – това е бъдещето на съвременното училище в България.