DSC04717-1

DSC04717-1

Бургаската МБАЛ с "Щитът на Давид"

"Много болници, които претендират, че са възможно най-добрите като алгоритъм и начин на поведение в такива спешни ситуации, има какво да научат от нас. Надявам се вие да сте горди и аз да ви пожелая доброта и само напред. Вие проявихте хуманност, жертвоготовност, но не като помпозен изказ, а като точно понятие. Хора в отпуск, колеги сестри, санитари, които нямаха пряк ангажимент се отзоваха. Всичко това даде блестящи резултати. Това беше високо оценено от консултантите, които дойдоха и нямаше какво да свършат. Те решиха да ни помогнат в аспект да доконсултират някои от пациентите, ако случайно има нещичко като пропуск да бъде реализирано, но за наше и тяхно щастие не се наложи тяхната намеса", каза пред колегите си д-р Георги Матев.

И продължи: "Много малко институции на територията на страната са очаквали, че ние можем толкова точно, толкова перфектно, толкова екзактно да се справим с предизвикателствата на този инцидент. Аз нямам думи да изразя благодарността си, защото и я получавам такава, но я получавам заради вас, а не за мен персонално и това още повече ме радва. Ние всички бяхме там и всички заслужаваме това отношение".

Повече от 100 са лекарите, медицинските сестри и санитарите, участвали пряко в приемането и лечението на ранените израелски туристи при атентата на 18-ти юли на летището. За час и половина, всички пациенти – 32-ама души бяха приети, диагностицирани и настанени в отделенията на болницата. Пациентите с опасност за живота бяха оперирани веднага и много преди пристигането на екипите на ВМА и "Пирогов", всички бяха вън от опасност.

Точните списъци с имената на всички от МБАЛ-Бургас, участвали в спасителната акция се подготвят в момента, тъй като от страна на израелските организации, от посолството и от правителството на Израел е изразено желание за лична награда към всеки един от тях.

"Във възторг са колегите от Израел. Мога да ви споделя – били са на много места с инциденти по повод на техни съграждани. Както ме увериха те, това не е плод на възпитание или на добри обноски. Но това, което са видели при нас, в нашата болница, в България, не са го видяли в предходните 3 страни от ЕС, които не мога да цитирам. Такава стегната организация, такъв професионализъм и екзактност, казаха, може да се сравнява само с нашата. А вие знаете, както казват те, ние сме във война. Т.е. вие сте едни прекрасни професионалисти, които имате изграден военно-временен алгоритъм, за което ви поздравявам. Всичко това беше споделено пред Министерски съвет и лично пред министър-председателя и президента, които останаха очаровани заради вас и вашия професионализъм", похвали колегите си д-р Георги Матев.

"Израз на всичко това е и благодарността на израелския червен кръст, който се нарича "Щитът на Давид", които знаете току-така не даряват, не обгрижват и не стискат ръка. С огромно уважение те ви благодарят. Никога не бях срещал сълзи на благодарност в очите на медици, военизирани медици от Израел, когато взеха и последния техен съгражданин", допълни той.