DSC_3074

DSC_3074

Бургаски ученици стават доброволци на Деултум

заявиха желанието си да станат доброволци. Благородната им кауза включва безвъзмездно участие през следващата година в разкопките на Национален археологически резерват "Деултум". Идеята да се включат и помагат на археолозите се роди след днешното им посещение там. Възпитаниците на осем бургаски гимназии с интерес изслушаха лекцията на Вълкан Павлов, който влезе в ролята на гид.DSC_3143-1DSC_3161

Римските терми на Деултум са една от първите обществени сгради, изградени от ветераните на римски легион. Посещаването на термите било част от ежедневието на римските граждани. В средата на IV век голямо земетресение е унищожило термите, гласи информацията, поставена на указателните табели.

Това археологическо лято в Деултум е имало доброволци от Русия и Украйна, чакат се и такива от Турция. През летния период национален археологически резерват "Деултум" се е посещавал предимно от българи. Входната такса е 5 лева, 2 лева струва билетът за пенсионери, ученици и студенти. Безплатен е входът за хора с увреждания. 

Отвличат 15 ученици в резерват Деултум