На крилото на Ту -154, на което се качват деца, ще бъде извършен ритуала. Снимка Архив Черноморие-бг

На крилото на Ту -154, на което се качват деца, ще бъде извършен ритуала. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургазлийката Поли и софиянецът Мартин ще си кажат заветното "да" на крилото на самолет Ту - 154 на 22-ри септември. Това ще е първият сватбен ритуал в авиомузей в морския град. Двамата влюбени избрали нетрадиционното място провокирани и от професията на Мартин - пилот на самолет. Поли е IT специалист. Двамата живеят и работят в София. За най-щастливия ден в живота си обаче те избрали родния град на булката.

250 гости от цял свят ще станат свидетели на ритуала, който ще започне в късния следобед на 22-ри септември, когато е и Денят на независимостта. Три автобуса, осигурени от общинския превозвач "Бургасбус", ще транспортират младоженците и гостите до летището, на чиято територия се намира авиомузея. В единия ще пътува булката с нейните близки, в другия - младоженецът с роднините си. Приятелите ще се качат на третия автобус.

"След ритуала, ако времето позволи, младоженците ще отплават с катамаран от пристанището в Сарафово в посока Крайморие, където ще бъде сватбеното тържество", каза пред "Черноморие" Христина Секлемова - собственик на сватбена агенция "Парти Сервис КРИС", която организирана тържеството. За логистиката съдействие са оказали и от Община Бургас.

Самолетът Ту - 154, на чието крило ще бъде извършен ритуала, е вписан в регистъра на гражданските въздушни сили през април 1981 г. от Българска гражданска авиация "Балкан". Основната дейност, която е изпълнявал е превоз на пътници, като първият му полет е бил до град Манчестър (Англия). От юни 1992 до юни 1994 г. е летял под македонски флаг. На 31 октомври 1996 г. каца за последно на пистата на "Летище Бургас". Изпълнявал е полети на Българската гражданска авиация 15 години.