Gotvach

Gotvach

Български кулинари на първо място в международно състезание

Турция.

В кулинарния форум се представиха отбори и готвачи от 27 държави. Кръг "Черна кутия" е най-голямото предизвикателство за професионалистите. В рамките на 90 минути след обявяването на имената на няколко продукта, които се изтеглят непосредствено преди състезанието от "черна кутия", трябва да се измисли 3-степенно меню за два куверта. То трябва да се приготви от наличните продукти, еднакви за всички участници, в рамките на определеното време.

Нашият отбор, с капитан Йонко Дяков, впечатли журито с авторски рецепти за предястие, основно ястие и десерт, които приготви 28 минути по-рано от определеното време.
Готвачите предложиха: за предястие - крем супа от праз и дюли, поднесена с пуширано филе от лаврак и яйце, готвено на ниска температура с пушена сол; за основно ястие – телешки миньон с рагу от сезонни зеленчуци под формата на перли, в маслен билков сос, с чипс от праз; а за десерт – шоколадов кейк 90% какао, поднесен с чътни от дюли и мента, нуга сос и сметанови балони.
Кулинарните майстори заложиха на техника и вкус, а не на сложност в изпълнението, което се оказа вярната формула за спечелване на първото място.
18 отбора от различни държави бяха сериозна конкуренция. Сред участниците имаше готвачи от Япония, Турция, Франция, Чехия, включително и от ресторанти със звезда "Мишлен".
Участниците от Българската асоциация на професионалните готвачи, които премериха сили със своите колеги от света в карвинг, също се представиха блестящо. Те се върнаха със златен медал за Веселина Славчева и два сребърни медала.
Българите отново доказахме, че макар и да нямаме ресторант със звезда "Мишлен" досега, имаме истински професионалисти в кулинарното изкуство!

Днес+