Частен център по хемодиализа в новата болница на Масри Строителството започва този месец и трябва да приключи за 1 година.

Това ще е петия Диагностично-консултативен център (ДКЦ) в града, но първия частен. В момента бургазлии ползват услугите на двете общински ДКЦ-та и на тези в бившата Военна болница и в Транспортната болница.

 

Според проекта бъдещото ДКЦ се простира на 2 600 кв.м. разгъната площ и ще е на 6 етажа. "То ще бъде изградено зад хотел "Космос", където до скоро бе операционния блок със стационар на болница "Ел Масри", каза управителят д-р Атанас Бошев. За изграждането ще бъдат инвестирани 4,5 млн. лева собствени средства и банков кредит, който ще бъде теглен на по-късен етап.

ДКЦ-то ще бъде ново съвременно лечебно заведение да доболнична помощ. Проектът е на фирма "Арка проект" ООД, изпълнител и "Унистрой" ЕООД.

Според проекта на сутерена ще бъде разположена образната диагностика, аптека, санитарен магазин. Сградата е съобразена с потребностите на хората с увреждания и са предвидени специални рампи за това. В здравното заведение ще има специализирани лекарски кабинети, пластичен и медико-козметичен център, операционен блок с две зали, физиотерапия, стационар с 10 стаи със санитарен възел, интернет, телевизия и телефон. На 5 етаж ще бъде центъра по хемодиализа. В момента в Бургас на хемодиализа за 100 души. Бъдещият център ще може да обслужва 24.

В здравното заведение ще работят 88 души - лекари, медицински сестри, санитари, администрация.