Бившият общински съветник от БСП Йордан Георгиев се поздрави с бившия премиер на СДС Иван Костов. Снимки Лина Главинова

Бившият общински съветник от БСП Йордан Георгиев се поздрави с бившия премиер на СДС Иван Костов. Снимки Лина Главинова

Над 150 души, сред които членове на партия "Демократи за силна България", бивши и настоящи членове на СДС, членове на БСП, представители на няколко поколения бургазлии дойдоха на премиерата на книгата "Свидетелства за прехода" на Иван Костов - премиер на България в периода 1997-2001 година. Авторът раздаде автографии преди началото на представянето на книгата, в което участваха евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов и Захари Карабашлиев - главен редактор на издателство "Сиела", което издава "Свидетелства за прехода".

На опашка за автограф от автора се наредиха членове на създадената от Костов партия - ДСБ, както и знакови лица от политическия живот на бургас - Йордан Георгиев - бивш общински съветник и член на БСП, Румен Ангелов - бивш член на СДС и бивш местен лидер на партия "Съюз на свободните демократи" (създадена от друго знаково лице от СДС - Стефан Софиянски б.а.), журналистът и настоящ съветник от листата на ГЕРБ в ОбС - Бургас Веселин Пренеров. На премиерата дойде и областният управител и член на Националния съвет на СДС - Вълчо Чолаков.

"Написването на книгата имаше няколко цели. Не бива да се унива, българинът има сили в себе си. Добре е да има оптимистичен финал на усилията на хората, които са поискали промяна. Склонни сме да се самобичуваме, но не бива да сме нихилисти и да викаме злото сами", каза Иван Костов. Според него, с тази книга той иска да предизвика дебат в обществото за историята, за да бъдат усмислени нещата, както и за демитологизиране на този период. "Българското политическо лидерство няма да продължи напред, ако не извлече поуката оот прехода", допълни Костов.

Според адвокат Иво Баев (ДСБ), книгата на Иван Костов е учебник по история. "Ще я купя на четирите ми деца, за да четат и знаят", допълни Баев.

Галерия