339_3946_1

339_3946_1

Чудесата на Метеора

Наричат ги метеори. Това са високи от 300 до 550 метра канари - около четиридесет на брой. Между тях има множество по - малки монолитни, плътно споени обли камъни. Доста са теориите за произхода на този природен феномен. Някои от тях са свързани дори с намеса на космически сили. Други, като че ли по – приемливи и звучащи правдоподобно, обясняват нещата така - преди милиони години днешната Тесалийска равнина била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни потоци се вливали в него и отлагали наноси по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото се оттекли в морето. Постепенно меките наноси били отнесени от водата и вятъра, а по – твърдите се запазили. Така се получил фантастичният пейзаж, който днес спира дъха на посетителите.339_3918

Върху много от метеорите преди столетия били построени манастирски комплекси. Как? Никой не може да каже със сигурност. Въпреки че това са едни от най - впечатляващите архитектурни църковни паметници в Гърция, тайната около издигането им остава забулена някъде във времето и по темата се правят само оскъдни предположения и догадки. Една легенда разказва, че светци помогнали на смъртните хора да изпълнят това безспорно много трудно дело? Струва ми се, че и атеист ще е склонен да повярва на това сказание, щом види с очите си чудесата на Мереора.       

Първите монаси се заселили в пещери в ниските части на масива през XI век. През XIV век атонския монах Атанасиос Койновитис започнал строителството "Гран Метеорон" - първия от манастирите, издигащ се и до днес върху най – високия и непристъпен връх. После по върховете на каменните колоси били построени още двадесет и три манастира. Естествено защитени заради разположението си, те се оказвали непристъпни за нашественици. Тази сигурност липсвала в опустошавания от пирати Атон и мястото бързо се превърнало в духовен център. Със строги вътрешни правила и режим на живот, изискващ много дисциплина и лишения от посветените. Мястото дълго време било сред най - важните средища на духовен живот в Европа.

Сега функциониращи са шест от манастирите – "Варлаам", "Русану", "Свети Николай", "Агиа Триада", "Свети Стефан" и "Гран Метеорон".  Някога, за да достигнат до която и да е света обител, на монасите се е налагало да използват ... плетени мрежи, които с въже и скрипец били изтегляни от ниските до високите части. През 1920 година до някои от манастирите били изградени стълбища. В една шеговита история се разказва за турист, поискал да изпробва старата система за достъп. Той предпазливо попитал монасите: "На какъв период от време сменяте въжето, с което се издига мрежата?".339_3932339_3955Отговорили му: "Когато Бог реши, синко".

Строгите правила продължават да се спазват и до днес. Едно от тях например е свързано  с облеклото. Всички жени, който идват тук, трябва да са облечени с дълги поли. Ако сте с минижуп или с панталон, домакините бързо ще ви снабдят с "благоприлична" дреха – веднага ще ви предоставят пола до земята, която да сложите.  Строгите млади охранители, бдящи за реда са непреклонни и няма да се поколебаят да ви помогнат да напуснете, ако не спазвате правилника. Мъжете, които несъобразително са отишли с къси панталони, също "се вкарват в правия път". Ако искат да влязат в храмовите пространства те задължително трябва да навлекат не особено красива и даже малко смешна фуста, която да закрие голите им крака. Но изискванията не дразнят посетителите,339_3950 защото момента с обличането и събличането е забавен и вече се е превърнал в част от атракцията.

Селищата Каламбака и Кастраки се използват за отправни точни на туристическите посещения в Метеора. Те са на 240 километра югозападно от Солун. В тях има множество хотели и квартири под наем. Устроени са и няколко добри къмпинга. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има удобни асфалтови пътища, по които можете да обиколите местността и да направите хубави снимки. Всеки манастир има работно време. За посещения е добре да предвидите часовете преди обяд. Районът е сух и разходката е уморителна, дори ако сте със спортна натура. За това е препоръчително да имате вода за пиене, да сте с шапка на главата, дори и времето да не е много горещо и да сте обути подходящо. Отвесните скали тук са любимо място за провеждане на тренировъчни турове за алпинисти. Така че ако сте любител на екстремните занимания, можете да се пробвате и в катеренето.

Днес Метеора е едно от най – посещаваните места в Гърция. От 1988 г. е в списъка на ЮНЕСКО за обекти от световното културно наследство с особена значимост. И въпреки това ви става тъжно когато вечер, щом падне мракът видите, че манастирите опустяват и светлините на прозорците им угасват с края на работното време. Сега животът на тези свещени места е свързан, оказва се повече с туризма, отколкото с духовно извисяване и единение със Създателя. 

Текст и снимки Татяна Байкушева