309

309

Да изпаднеш в транс с танца на дервишите сцената, където един по един ще излязат танцуващите дервиши. Мъже облечени в бели дрехи и черни наметала, с високи шапки на главите. Ще пристъпят бавно, ще се поклонят в посока Мека и ще седнат, водени от шейха. Музиката променя ритъма си, певецът извисява глас, изричайки думите от религиозните текстове. Дервишите, като по даден сигнал, ще пляснат с ръце, ще свалят наметалата си и ще се изправят. Един по един ще измолват разрешение от шейха, за да се завъртят в ритъма на мистичния танц сема.310

Танцуващите дервиши са една от магиите на Кападокия. Те изпълняват религиозен ритуал, за който се подготвят от деца. Целта им е една - да стигнат до Бога със сърце и разум. Така танцувайки изпадат в транс и постигат връзката с Бога.
Танцуващите дервиши са последователи на Мевляна (майстор) Джалаладдин Руми. Той смята, че състоянието на всемирна любов може да се предизвика чрез практиката на въртене, по начина, по който всички неща във вселената се въртят. 
Руми е персийки поет и мистик, роден през 1207 г. в град Балх, днешен Афганистан, тогава Източна Персия. Баща му е известен за времето си учен и мистик и преподава на сина си всички натрупани от него знания. Заради нашествията на Чингиз хан, семейството напуска родния град и се отправя на дълго пътешествие през Багдад, Мека, Медина и Дамаск. След 10-годишно странстване семейството се установява в днешна Анадола, наричана тогава Рум, оттук и името "Руми", с което по-късно синът Джалал ад-Дин Мохамед Балх ще стане известен не само в мюсюлманския свят. Установяват се в Коня, където бащата създава медресе – мюсюлманско духовно училище. Градът тогава е един от големите духовни центрове на мюсюлманството, а не само столица на селджукските турци. На 40 години Руми достига върха на живота си и има всичко – пари, голям дом, богатство и слава. Заради авторитета си Руми е наречен Мевляна – водач, господар на своите ученици. Той преподава философия, религия и право, пише стихове.
Всяка година на 17-ти декември в Коня последователите му честват неговия шеби Арус ("ден на единение" – денят, в който той е умрял) чрез изпълняването на сема, въртящия танц на дервишите. Те танцуват с дясната длан извисена към небето, за да получават Божията милост, а лявата им длан е надолу, като че ли я разпределят към земята. Дервишите се вървят, като основа използват левия си крак, под съпровода на оркестър от традиционни инструменти. Отхвърляйки при въртенето своите земни връзки, дервишите постигат единението си с Бог. И увличат след себе си зрителите, приковали очи в стъпките им, усещащи как въздуха трепери от танца им, като че стават цяло с едно сърце и една душа.
Текст Десислава Георгиева
Снимки Авторът
П.С. Това пътуване стана възможно благодарение на бургаската туристическа агенция "Фебтурс". Подарете си една незабравима ваканция в Турция с екипа на "Фебтурс".