nap-proverki

nap-proverki

Данъчните изкараха 100 млн. лева оборот на светло

законодателство по Южното Черноморие по време на активния летен туристически сезон, показват първоначалните анализи на териториалната дирекция на НАП в Бургас.

Дисциплиниращ ефект и преобразуване на значителен брой трудови договори от 4 на 8-часов работен ден, са сред другите постигнати цели по време на лятната кампания на НАП – Бургас, която от приходното ведомство в областния център  определиха като успешна.

През месеците юни, юли, август и септември са извършени 1457 проверки на различни заведения, магазини, валутно-обменни бюра, платени паркинги, аптеки и услуги по плажовете. Съставените актове за установени нарушения са 629. До момента са издадени  565 наказателни постановления на обща сума  318 000 лева. В 32 обекта е било извършено едноседмично открито данъчно наблюдение като в резултат на този вид проверки оборотите са се вдигнали от 20 до 600 процента.  Разкрити са 318 лица, извършващи дейност без трудови договори, а на други 245 договорите им са били променени от 4 на 8.часов работен ден. 109 случая със сериозни нарушения на данъчното и осигурителното законодателство по Южното Черноморие ще бъдат допълнително анализирани и най-вероятно ще последват ревизионни действия спрямо задължените лица, съобщиха още от НАП Бургас. От териториалната дирекция припомниха и за иззетите по време на проверките 13 касови апарата, които са работели като обикновени принтерни устройства без оборотите да се отчитат във фискалната памет.

"Опитахме се да променим цялостната нагласа в мисленето на заетите в туристическия бранш, така че да се заплащат реалните данъци и осигуровки, а не печалбите от оборотите да отиват за глоби и актове. Имаме още много работа, но мисля, че сме на прав път. В сравнение с миналия сезон, сега задължените лица са по-коректни към сезонните работници, данъчната дисциплина и спазването на осигурителното законодателство са на по-добро ниво” и това се дължи именно на засиления контрол", коментира териториалният директор на НАП Бургас Румен Шарпов.