Данъчните затвориха зеленчукова борса в Бургас

Според инспекторите на НАП Бургас това е ясен знак за това доколко се спазват данъчните изисквания. Клиентите от своя страна са дали ясен знак за одобрение на  този вид контол

 

От вчера НАП започна денонощни наблюдения на осемте най-големи тържища за селскостопанска продукция в страната. Данъчни служители съвместно с МВР, ще проверяват всеки камион, който влиза или излиза на територията на борсите. За целта на входа и на изхода на тържищата ще има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспектори от НАП и полицаи ще следят за контрабанден внос и укриване на продажби. Причината за проверките е масовото укриване на обороти от търговията със селскостопанска продукция.

Присъствието на инспектори на НАП по стоковите тържища ще продължи до края на лятото. Целта е  да се проследи движението на стоката от нейния внос до реализацията й на пазара, както и да се установи дали търговците отчитат реалните обороти от търговията си. Данъчните ще следят също за произхода на стоките, които се продават на тържищата, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Освен това инспекторите на НАП ще проверяват данните, описани в митническите декларации за внос на стоките и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители.

Проверката на данъчните ще се осъществява чрез т. нар. постоянно наблюдение. Това е подход, при който служителите на НАП се легитимират и присъства в търговския обект през целия работен ден в продължение на дни или седмици. Досегашната практика на НАП показва, че в дните на наблюдение оборотите на търговците се увеличават от пет до сто пъти. Продължителното наблюдение дава право на НАП да докаже по време на ревизия, че отчетените в присъствието на инспектор обороти са реални и да се поиска плащането на данъци за укрити обороти в миналото.

Миналогодишните проверки на НАП на стоковите тържища показаха, че най-честите нарушения са свързани с неиздаване на документ за продажба, както и липса на документи за произход на стоката. Тогава инспекторите установиха също, че някои от работниците на борсата работят без трудови договори.