IMG_1529

IMG_1529

Деца изрисуваха чадъри в рамките на трансграничен проект

градина на Стария Созопол. Малките таланти, които представят 19 творчески школи, работят с хартия, керамика и други природни материали, и показват умения в различни техники. Своите произведения на изкуството изработват на открито пред безброй любопитни погледи, оставяйки се на въображението си. В творбите им има много пъстрота и настроение.

Свои творчески ателиета в Созопол са представили децата от ателие "Приказен свят" от София, кръжока по килимарство от Чипровци и деца от Първомай, които подготвят хартиени пластики. Много интересни неща показват и децата от град Стамболийски, които изобретяват кукли от царевична шума. С оригинални решения се отличават и децата от школата към читалище "Развитие" в Севлиево. От стари вестници те извайват картини с фигури на животни.

Ателие в морския град имат и бургаските деца. Представя ги школата по керамика от училище "Елин Пелин". Децата от 99-а софийска детска градина – "Брезичка" са избрали да рисуват върху сламени шапки. Освен с ателие по рисуване детската градина участва и с две ателиета по музика. Там децата - гости на Созопол, могат да се запознаят с музикалните инструменти, на които малките музиканти изнасят концертите си на созополска сцена. Особено интересни за гостите на Созопол са детските станове, с които чипровските деца тъкат килими. Днес те предава умението си на свои чуждестранни приятели.

Много погледи събират и децата от сливенския оркестър "Надежда". Всеки ден те дефилират по улиците на Стария Созопол и създават настроение. Младите таланти са деца на музикантите от известния цигански оркестър "Карандила".

В една част на морската градина в Созопол е изложено и всичко, което са направили детските ателиета по батик, мозайка и керамика в Бродилово. Созопол е първата спирка на пътуващата изложба на децата от европейската програма за трансгранично сътрудничество България –Турция. В нея са показани 30 чадъра с рисунки на деца от димитровградското училище "Васил Левски" и училище "Демокрация" от турския град Узункюпрю.

В летните артателиета в Бродилово работиха и деца от общините Куклен и Брестник, изпратени на творческа ековаканция от Комбината за цветни метали в Пловдив. Вече трета година комбинатът изпраща тук деца от замърсените райони, за да дишат здравословния въздух на Бродилово и да прочистват дробовете си. Всяко лято заради съчетанието на море и планина и заради известния факт за здравословния въздух на Бродилово през артцентъра преминават между 150 и 200 деца. Мястото на екоартцентъра не е избрано случайно. То е екологично чисто, а въздухът влияе на дишането и белите дробове на децата. Центърът "Духовно огледало" работи в Бродилово от седем години.