DSC_6462

DSC_6462

Деца поднасят цветя за Петя

стихотворенията "В памет на Петя" и "Честит рожден ден, Петя". "Именно поезията на 17-годишната Дубарова е вдъхновила децата", каза изследователката и литераторка Добрина Топалова. Стиховете звучаха пред паметника на поетесата навръх рождения й ден. 


DSC_6472Точно преди 52 години най-слънчевото бургаско момиче се е родило. "Петя ни омагьоса със стиховете си и ни вхъдновява. Днешният ден за нас трябва да бъде истински празник. Празнуваме рождения й ден", допълни директорката на училището Снежана Няголова. И каза, че е много горда и щастлива, че в този ветровит априлски ден заедно с учениците от IV клас отбелязват рождения ден на Дубарова.

На тържеството присъства и зам.-кметът по култура по на община Бургас Йорданка Ананиева. Тя не скри, че е почитателка на Петя. "Чух стиховете на Петя и стиховете на децата, посветени на нея. За нас тя си остава слънчевото, усмихнато и добро бургаско момиче, такива каквито са децата на града", допълни кметицата.

След прочитането на собствените стихове на Десислава и Поля, техни връстници изнесоха мини рецитал.
DSC_6491Така пред паметника на поетесата звучаха едни от най-популярните й стихове, сред които "Мила, ваканция", "Детство", "Морето", "Неделен ден". Четвъртокласниците с ръководител Татяна Сипчева за втора поредна година отбелязват рождения ден на Петя Дубарова. Децата познават добре биографията на 17-годишното момиче, както и нейното творчество. Сред учениците бяха и племенниците на Петя Дубарова - Адам и Мария Петкови (на третата снимка). До тях бе и тяхната майка Елица, сестра на Петя и уредник на къща-музей "Петя Дубарова". Само броени дни - на 9-ти май в Бургас ще се проведе националния поетичен конкурс, носещ името на Петя.