ДЕЛА: Нужна е схема за управление на Стария Несебър към протестите на граждани на града заради обявеното започване на процедури по разрушаване на неузаконени пристройки в Стария град. "Държим да подчертаем, че вината за настоящата ситуация се дължи в най-голяма степен на липсата на воля и реални мерки за решение на проблема през годините от страна на общинските власти и Националния институт за паметниците на културата", заявяват от партията.

 

Още декември през 2009 г. общинският съвет на Несебър приема решение 822 за отпускане на 50 000 лева за изготвяне на план-схема за управление на Стария град и възлагане на заданието на експерти в Министерство на културата. "В разговор с ресорния зам.-министър на културата ни беше посочено, че към м. март 2010 г. кметската администрация не е превела отпуснатите средства, нито е депозирала въпросното съгласие, поради което министерството няма как да започне процедурата. Възлагателното писмо е изпратено от кмета едва през август тази година, което е довело до загуба на ценно време и фактическа невъзможност за задвижване на процедурите от страна на Министерството на културата. Държим да стане ясно, че изготвянето на въпросния план, с който се регламентира допускането на архитектурни изменения и узаконяването на заварени такива, е трябвало да бъде възложено много преди 2009 г. Въпреки това при адекватна реакция от страна на кмета Димитров и задвижване на процедурите в началото на настоящата година, то вероятно нямаше да се стигне дотук. На практика заради безхаберието на настоящата кметска администрация и празните й обещания за решаване на проблема сега десетки семейства са изправени пред опасността от разрушаване на част от домовете им в началото на зимата", заявиха от ръководството на партията.

Според тях предприемането на такива драстични мерки за премахването на незаконното строитестлов в началото на зимата няма да реши проблемите, а само ще създаде допълнително напрежение.