"ДЕЛА": Яхтеното пристанище във Влас е незаконно Дружеството "Куентин" ООД с управител Динко Динев е признато с нотариален акт за собственик на територия, изключителна държавна собственост, без никакви налични доказателства, удостоверяващи право на собственост или друго ограничено право на ползване, заявиха от партията.

Липсват и доказателства, че пристанището е изградено на концесия или е налице право на строеж върху държавен имот, твърдят още от "ДЕЛА". Председателят на ДЕЛА Атанас Терзиев посочи абсурдната ситуация, в която министерство на регионалното развитие и благоустройството в мандата на Асен Гагаузов е съгласувало проекта за ПУП за яхтено пристанище в качеството си на заинтересовано лице по смисъла на закона, а именно като собственик. "Как така министърът счита имота за държавна собственост, но едновременно с това съгласува строеж на частна фирма върху него?", изрази недоумението си Терзиев. От партията подложиха на съмнение и действията на бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев, чието подопечно министерство също е съгласувало проекта без дружеството "Куентин" ООД да има каквито и да било първични документи за собственост.

От наличните публични документи и снимков материал става ясно, че строежът на пристанището на Диневи е реализиран върху част от крайбрежна плажна ивица, като по-голямата му част е върху площ, отнета от Черно море, т.е. от територии, изключителна държавна собственост според разпоредбите на Конституцията, заяви Терзиев. Според него безпроблемното съществуване на това съоръжение до момента очевидно е ставало с протекции от най-високо ниво и години наред пристанището е било посещавано и легитимирано от политици, въпреки очевидните нередности около собствеността и законността му.

Общинският съветник от ДЕЛА Николина Тодорова направи аналогия със случая с опита за построяване на незаконен частен остров на Южния плаж в Несебър преди 5 години, когато всички институции взаимно си прехвърляли топката за отговорността, но в крайна сметка абсурдният строеж е бил спрян.

Терзиев обяви, че ще предаде сигнала и материалите до главния прокурор, министъра на вътрешните работи, ДАНС и НАП, като изрази надежда, че компетентните органи ще потърсят отговорност на замесените лица и държавата ще защити собствеността си в съответствие с показаната воля за борба с корупцията и злоупотребите на сегашното правителство. От партията поискаха още пълна проверка на всички корупционни скандали в община Несебър за последните 3 години, където управлява представляваната от братя Диневи партия "Море".