Депутатите от ГЕРБ питат дали са платени парите за убитите от шап животни и храните Мирослав Найденов, със заместника му Цветан Димитров и с директора на Агенцията по храните Йордан Войнов. На нея бяха обсъдени най-неотложните мерки за преодоляване на кризисната ситуация с разпространението на болестта шап в Бургаска област.

 

Депутатите поискаха от министър Найденов да направи проверка дали в първото огнище на заразата в село Кости всички засегнати животновъди са били обезщетени с пълния размер на предвидените компенсации или само с част от тях, каквито сигнали достигнали до парламентаристите. "В моите приемни дни хората се оплакват, че не са получили всички средства, което е крайно обезпокоително", коментира Стоян Гюзелев.

За второто огнище, в селата на територията на Община Средец, народните представители предложиха мерките по компенсирането на производителите, за пропуснатите икономически ползи от нереализираната продукция и от използвания фураж, за периода на карантината да обхване цялата Община Средец, а не само 10 километровата зона около заразените села. "Трябва за всички да е ясно, че хората масово за засегнати и държавата трябва да помисли за всички", категоричен е Гюзелев.

В дългосрочен план по предложение на бургаската група ГЕРБ поиска министър Найденов да провери има ли възможност 304 милиона лева от 8 нереализирани мерки по европейска програма "Животновъдство" да бъдат пренасочени за подпомагане на бедстващите животновъди от региона. Депутатите настояха аграрното министерство да предложи и други мерки за спасяването на този поминък в Странджа.

Министър Найденов обеща още тази седмица да постави повдигнатите въпроси на вниманието на Министерския съвет. Той каза, че е готов и с доклад за ситуацията в региона, който също ще бъде представен на министрите. Експерти в земеделското министерството коментираха по време на срещата с парламентарната група на ГЕРБ, че идеята за издигане на стена срещу миграцията на диви животни-преносители на заразата от Турция няма да даде желания резултат и че затова е добре усилията за справянето с проблема да се съсредоточат към приемането на други, по-работещи мерки.