DSC_7220

DSC_7220

Дилма Русев на снимка с Багряна която е подредена в залата на Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. На фотоса поетесата е в компанията на малката Дилма и нейния баща Петър Русев. Снимката е правена в дома на семейство Русеви в Бели Оризонте. Това е само един от любопитните факти около живота на Багряна, които могат да бъдат видяни в 22 фотоса. Изложбата е озаглавена "Как ще спреш ти мене - волната...", посветена. Тя разказва за духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният порив на "Амазонката" в странстванията й по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда – Кометата. Всъщност още преди да се роди, Багряна е под знака не просто на пътуването, а на Полета! Сред най-ярките й детски спомени е разказът на родителите й за Първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. с техническите му чудеса и знаменития балон на Йожен Годар, полетял над града на тепетата. Поетесата му посвещава късната си поема за Стария град.DSC_7216

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като "Стихии", "Моята песен" и паметни стихотворни цикли като "Бретан", "Словенски вечери", "Париж-Венеция", Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чийто посланик е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена. Малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети са разкрити документално – от  митичното "бягство" на Багряна и Боян Пенев към стихиите на Бретан, през приятелствата със сръбските и словенските творци, неподвластни на политическите конюнктури, стигайки до истинската версия за гостуването в Рио де Жанейро и срещата й с Педро и Дилма Русеф през 1960 г. За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието й в защитата на българските евреи; помощта й за освобождаването от концлагер на писателя-комунист Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста Делчо Василев след 1944 г., и др. Не са премълчани флиртът на голямата ни поетеса с властта след 9 септември, пътуванията й до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.
Слово при откриването на изложбата ще произнесе нейният автор Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.