Димитър Николов:Таксите от концесията за безстопанствени плажове

Според него това е вариант за справяне с висящото положение на безстопанствените плажове. В община Бургас те са 6, в това число и Централен плаж.

 

Кметът Николов иска да използва полагащата се на Общината част от концесионната такса, която заплащат стопаните на атрактивните плажове, за поддръжка на безстопанствените.

Казусът е юридически и доста заплетен. Понастоящем Община Бургас е поставена в парадоксалната ситуация да се грижи за имущество, което не е нейна, а държавна собственост – безстопанствените плажни ивици. Тя хем харчи за това свои средства, хем след това търпи глоби, защото по този начин нарушава законовата уредба.

Със санкцията на финансовия министър тези действия на Община Бургас могат да станат регламентирани и с част от концесионната такса от атрактивните плажове да се заплатят разходите за почистване, обезопасяване и пускане на обходни двойки спасители на безстопанствените.

В официалното си писмо до Симеон Дянков кметът Николов предлага нормативните промени в тази посока да залегнат и в текстовете на новия Закон за концесиите.