Чадъри избутаха плажуващи при джетовете

Обстойно са проверени плажовете "Корал", "Мечата дупка", "Малък плаж" - Лозенец, "Арапя", "Оазис", "Нестинарка" и Северния плаж на Ахтопол.

На най-големи нарушения се натъкнаха общинските служители на "Оазис". Един от най-красивите плажове по Южното Черноморие в действителност е изцяло платена зона. Чадърите са опънати от единия до другия му край, а свободно плажуващите са избутани при джетовете в най-южната част на половинкилометровата плажна ивица. В горещия ден вчера морето бе като тепсия, но къпането в безплатната зона бе забранено, а червен флаг стряскаше плажуващите. Зоната бе непочистена и неохраняема. Спасители нямаше и по другите постове. Близо 20 минути обикаляха проверяващите, но никъде не ги видяха. После се разбра, че чистели плажната ивица.

Приблизително 50 кв. м пясък безплатно могат да ползват плажуващите на "Оазис"и в другия край на плажа. Докато траеше огледът на плажа, окуражени, че служителите от общината осъществяват контрол, туристи се оплакаха, че ги гонят в ъглите. За проверяващите бе видно и с просто око, че свободната от чадъри пясъчна ивица не е повече от 4-5 % от активната пясъчна площ. Друго показва обаче схемата за разполагане на преместваеми обекти, одобрена от МРРБ. В нея са обозначени три охраняеми зони за безплатно плажуване. Сега върху тях има платени чадъри. Цената за чадър и три шезлонга е 35 лв.

На открития телефон днес постъпиха два сигнала от собственици на имоти в местността "Тарфа", Лозенец, която се намира точно над бившия къмпинг "Оазис". Оплакванията са от силния шум от заведенията, който нарушава спокойствието на живеещите в този район.

Комисията проверяваше обозначени ли са зоните за къпане, има ли на входните места указателни табели със схема за платените чадъри и свободните за плажуване зони, осигурени ли са достъпът до плажа и свободното преминаване през неговата територия, или го възпрепятстват съоръжения и ограничения. Общинските служители брояха спасителните постове, спасителите и изискваха договорите с медицинския персонал. Комисията провери и всички сигнали на граждани за нередности по плажовете. Това лято Община Царево пусна постоянен открит телефон 0590 5 28 08, на който гражданите съобщават за всякакви проблеми с плажовете.

Като цяло впечатленията на комисията от проверките до момента са, че основното нарушение по плажовете е прекомерното поставяне на платени чадъри и дискриминационното отношение към туристите, които не желаят да ги ползват. Проверяващите констатираха, че по много от плажовете свободните зони не се почистват и не се охраняват, а задължителните табели на подходите, които информират плажуващите, че влизането в плажа е свободно и безплатно, липсват навсякъде. Най-чисти са плажните ивици, за които общината е сключила договор за стопанисване. В почти всички протоколи комисията написа предписания за осигуряване на 50 % свободна зона за плажуване, като се редуват свободни с платени зони и всички да са с излаз на морето.

Комисията провери сигнала за плажа на "Арапя", но не откри нарушения. Почти целият плаж е с безплатни чадъри. Платена е само зоната пред сърф училището в най-северната част на плажната ивица. Идеята на концесионера е плажът да е свободен, за да се пълни заведението му. Водните атракции тук също са на ниски цени – канута, водни колела и аквапарк се дават за по 5 лв. За да не бъдат обезпокоявани туристите, няма и джетове.

На територията на общината има 26 плажа, 8 от които са отдадени на концесия. За 6 от тях са сключени договори за наем, единият с МРРБ, а останалите с Община Царево. Общината ще предприеме действия по прекратяване на договора с наемателя на Попския плаж, който не изпълнява задълженията си по него и в интерес на туристите ще се ангажира да го почиства през цялото лято.

Проверките продължават.