Zagovezni

Zagovezni

Днес са Рождественски заговезни

Рождественски пост, който започва на 15-и ноември. Той ще продължи до 25-и декември, Рождество Христово. По време на поста е забранена консумацията на храни от животински произход, освен в дните, в които е разрешена консумацията на риба.

Според Православната църква пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, има съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.
Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.
За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.